ВЛАСТИ у Приштини не само да не намеравају да укину таксе на српске производе већ у последње две недеље чине све да привредници на северу КиМ којима је прехрана основна делатност, ставе катанце на своје фирме. На северу Покрајине већ неколико дана нема млечних производа, залихе брашна ће потрајати још који дан, а ако тако остане, како се процењује, могуће је да ће се читаве породице, пре свих, оне са малом децом, одлучити на исељавање.

Директор Канцеларије за Косово и Метохију Марко Ђурић изјавио је у уторак да су Албанци последњих дана пресекли канале снабдевања основним животним намирницама из централне Србије, да гранична полиција отима камионе и комбије са робом, и да у Косовској Митровици понестаје свега. Он је, ипак, упутио и речи охрабрења:

- Налазићемо начине да дотуримо све што је потребно нашем народу на КиМ, Срби не треба да брину.


ПРОЧИТАЈТЕ И: Ђурић: Ми се боримо истином за српске интересе на КиМ


Реагујући на тврдње градоначелника Јужне Митровице Агима Бахтирија, који је Београд оптужио да планира да изазове вештачку хуманитарну кризу на северу, "тако што ће испразнити рафове са храном и лековима", Ђурић, за "Новости", каже:

- Наравно да ми не фабрикујемо хуманитарну кризу, већ овде имамо ситуацију да злонамерни негирају сопствене зле намере правећи се да нису били свесни погубних последица своје сулуде одлуке да наметну трговински ембарго чије су највеће жртве Срби на КиМ. Ако Србима на КиМ ускратите могућност да користе устаљене линије снабдевања основним животним намирницама, а онда пошаљете до зуба наоружане полицијске снаге да физички спрече да, рецимо, брашно, уље и лекови, дођу до потрошача, шта друго желите него хуманитарну катастрофу?

Председник Удружења привредника на северу КиМ Радош Петровић наводи за "Новости", да су у последњих 15 дана нагло појачане инспекцијске контроле у Зубином Потоку и Косовској Митровици и да се људи у чијим се возилима пронађу прехрамбени производи хапсе, а роба и возила одузимају.

- Почеле су да се затврају велепродаје на северу КиМ, али и мале радње. Све то иде у прилог Приштини јер, када остану без посла, људи ће почети да се исељавају са севера. Од 400 малих радњи чија је делатност прехрана, пола може да ради још дан или два. Српских млечних производа нема већ неколико дана, а продавци не узимају од других произвођача јер народ то неће да купује, и онда остају залихе којима истекне рок. И брашно је на измаку, па ће и пекаре ускоро бити празне.

Петровић каже и да се на административном прелазу свима контролишу гепеци и одузимају пакети млека или уља које неко понесе из централне Србије, а дозволи се пренос по једног литра:

- Има привредника који су хтели да плате таксу од сто одсто, само да роба стигне на север, али им ни то није дозвољено, већ су им тражили дозволе косовског министарства трговине! По овоме се види да је план Приштине малтретирање и привредника и обичних људи. Ми смо се обратили свим међународним организацијама које су заступљене на КиМ, а држава Србија мора нешто под хитно да предузме.

ШТЕТА - МИЛИОН ЕВРА ДНЕВНО

ТАКСЕ од сто одсто на робу из централне Србије и БиХ Приштина је увела 21. новембра прошле године, а према подацима Министарства трговине, Србија на дневном нивоу због тога трпи штету од - милион евра и рачуна се да би на годишњем нивоу губитак за привреду износио 500 милиона евра.