ПРЕДСЕДНИК Александар Вучић обилази Западнобачки округ, у наставку кампање "Будућност Србије". Вучић је посету започео обиласком Сивца, где је обишао Спортску халу.

- Људима је овде пре свега потребан посао. Мора још много више да се уради за села Оџачке општине. Треба да пронађемо велику инвестицију за цео крај. Овде су добри и вредни домаћини. Недостаје нам једна велика и добра фабрика за овај крај - рекао је Вучић.

У Сивцу га је дочекао велики број грађана, пре свега деце која тренирају различите спортове, са којима се сликао, потписао се на лопте, руковао, и добио голмански дрес Рукометног клуба "Сивац". Приметио је да у Западнобачком округу живе људи који припадају различитим народима, а увек су знали да живе заједно и миру, слози и заједништву. Најавио је да Сивац може да очекује канализацију, што ће коштати 600 милиона динара, што ће се градити са Мађарском. Такође, радиће се и две фабрике за прераду воде у Руском Крстуру и Крушчићу, као и на чишћењу канала у дужини од шест километара. Разматра се, каже, градња брзе саобраћајнице, што би коштало око 420 до 430 милиона евра, или, јефтинија варијанта, да се обнови постојећи пут од Врбаса преко Куле до Сомбора...

Најавио је повећање плата и пензија, да пензионери осете побољшање и да знају да држава о њима брине. И у Сивцу је апеловао на подизање наталитета, јер, истакао је, у Севернобачком округу годишње умре око 3. 000 људи, а роди се ни целих 1. 400 деце.


ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ - ПОЧЕЛА КАМПАЊА "БУДУЋНОСТ СРБИЈЕ": Градићемо путеве и фабрике, а други нека дижу вешала

Вучић је по доласку у Сивац, заједно са председником покрајинске владе Игором Мировићем, новинарима рекао да је за људе тог округа најавжнији посао и да је потребна једна добра и велика инвестиција. Подсетио је да је 2012/2013. године у Оџаке дошла компанија "Магна", што, каже, јесте била велика ствар, али да мора још да се ради за оближња села.

"Имамо још много тога што морамо да урадимо, али кад чујете ову дечју грају све је лакше", приметио је председник.

Како је рекао, "Вицерман" је већ требало да отвори фабрику у Кули, али су померили отварање за шест месеци. Подсетио је да је, на пример, Панчево "кренуло" после доласка ЗФ-а и додао да сада хоће и други један великан да иде у Панчево поред њих.

"Једна велика фабрика ускоро долази у Инђију и сада нам остају Сомбор и Кикинда, то нам је приротет за Војводину", рекао је Вучић.

ВУЧИЋ: ВЕЛИКА ЈЕ НЕРВОЗА У ПРИШТИНИ...

Физички напад приштинске делегације на представника Србије на састанку ЦЕФТА, у Валони, говори о томе колика је нервоза у њиховим редовима, оценио је данас председник Александар Вучић кометаришући то што су чланови делегације из Приштине флашом гађали шефа српске делегације Ивана Марковића.

"То није израз снаге и надмоћи, већ слабости и нервозе", поручио је председник Србије.

Како је рекао, Приштина је мислила да је 2008. године завршила све и не може да прихвати да неко заступа ставове различите од њихових и да неће да пристане на притиске.

"Када сте приморани да некога гађате флашом, као што су неки радили и у Скупштини Србије и у другим местима, током дискусије, то јасно говори да је неко изгубио живце", нагласио је Вучић.

Додао је да Приштина има и разлога да буде нервозна, али да ће две стране, свеједно, морати да се врате за сто и да разговарају, кад тад, а то ће, поновио је, бити када Приштина укине таксе.

"Кад тад, морамо да разговарамо, разговори и дипломатија и постоје да би разговарали", рекао је Вучић.


Истовремено, изјаву Хашима Тачија да је уједињење са Косовом сан сваког Албанца који живи на територији Прешева, Бујановца и Медвеђе не треба, каже схватати озбиљно, а њен смисао је унутрашња битка за политичку превласт у Приштини.


ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ - Вучић: Није Србија шака зоби; Брнабић: Глас Србије се данас чује

"Нити он то може да оствари, нити они то могу да остваре, нити то има било какве везе са реалношћу. То је све за њихове унутрашње политичке потребе. Сада се доказују он и Харадинај ко је од њих већи националиста и ко може више националних циљева Албанца да испуни", рекао је Вучић и додао да му је безвезе та прича.

Нема никакве озбиљне опасности по наш народ у тим општинама, каже, нити такве изјаве имају било какве везе са реалношћу.

"Нисам ја као неко други да се бусам у прса и претим неком, али треба људи да знају да ту однос снага није мерљив. Најбоље је да тако кажем, тако да никакве озбиљне опасности нема", поручио је Вучић.

ВАЖНО ДА САЧУВАМО ЛЕКАРЕ И СЕСТРЕ

Александар Вучић обишао је нови објекат специјалистичких служби Дома здравља Кула, који је изграђен прошле године средствима Министарства привреде и локалне самоуправе у износу од 130 милиона динара.

Председник је у разговору за медицинским сестрама истакао да ће лекарима и сестрама ове године поново бити повећане плате, и то лекарима 10, а медицинским сестрама 12 одсто.

"Важно је да сачувамо лекаре и медицинске сестре, да остају овде", поручио је Вучић.

Директор ДЗ Здравко Шевин пренео је председнику и министру здравља Златибору Лончару да је нови Дом здравља опремљен са два нова возила Хитне помоћи, дефибрилаторима за потребе те службе, као и ултразвуком за радиологију.

Председник Покрајинске владе Игор Мировић навео је да је набављен и један покретни мамограф, који ће од слецедће седмице "кренути" по Војводини, прво по руралним местима, а жене ће бити обавештаване и директно, поред медијске кампање да дођу на превентивне преглед.

На констатацију министра Лончара да су болнице опремљене скенерима, али да ти апарати недостају у домовима здравља, Вучић је поручио да скенери морају да се набаве управо за домове здравља, јер грађани, када им није добро, иду прво у дом здравља, а не одмах у болницу.

НЕКИМА СРБИЈА НИКАД ДОВОЉНО ПОНИЖЕНА И МАЛА...

Постоје људи којима Србија никада неће бити довољно понижена и мала, рекао је председник Александар Вучић, поводом критика да је Видовдан искористио за националистичке поруке.

"Ја се борим за јаку и снажну Србију, која може да помогне свом народу, а не за урушену Србију, ону коју би неки желели и даље да уништавају, урушавају и чине је ужасно слабом, као што су некада радили", истакао је Вучић.

Додаје да не само да се није служио популистичким речником, ни јуче, у обраћању, нити на састанку са Србима из региона.

"Имамо право и обавезу да чувамо наш индетитет, али, нисам тражио ничију територију, ништа туђе, нисам претио, ни велике речи говорио. Говорио сам језиком малог човека, о српском језику, да треба да градимо болнице, школе, да помогнемо општинама где живе наши људи ван Србије, не вређајући никога. Да помогнемо као што смо учинили у РС, Црној Гори, као у Вргинмосту, да то учинимо и у многим општинама од Ердута до Маркушице", рекао је Вучић, одговарајући на питања новинара.

Вучић је рекао да је то наша обавеза и да је то природно и нормално да Србија ради.

„Нећу пристати да учествујем у понижавању и умањивању Србије, да би неки били задовољни, они који неће бити задовољни никада ако Србија није уништена. . . Борим се за јаку и снажну Србију, која може да помогне свом народу,", нагласио је он.

Истиче и да је завист опака "болест":

„Лагали су да је аеродром у Лађевцима био отваран стотину пута. Први пут је јуче отворен за цивилни саобраћај. Шта су они отварали не знам, за пољопривредне авионе, пар војних авиона. Ово је први пут добијен сертификат за слетање и полетање цивилних авиона », поручио је он.


ВУЧИЋ: У ПРВИХ ШЕСТ МЕСЕЦИ СУФИЦИТ 21,6 МИЛИЈАРДИ ДИНАРА

Србија је завршила првих шест месеци ове године са суфицитом у буџету од 21,6 милијарди динара, објавио је данас најновије податке председник Александар Вучић.

"То је 180 милиона евра више на приходној, него на расходној страни буџета. Ово је већ четврта година за редом и много сам поносан на то", рекао је Вучић у Кули, где је обишао Дом здравља.

Како је додао, зна да се људи питају шта они имају од тога, а одговор је, каже, да из тога иду и повецања плата и пезнија, али и то да не остављамо дугове деци.


ВУЧИЋ У ОЏАЦИМА: БИЋЕ НОВИХ РАДНИХ МЕСТА, 200-300 У МАГНИ

Председник Србије Александар Вучић посетио је и Оџаке и, након разговора са руководством Магне, најавио да ће та компанија запослити још 200 до 300 радника.

"Видећемо шта ћемо још да урадимо по питању нових радниха места", рекао је Вучић обраћајући се великом броју окупљених грађана.

Он је рекао да је сазнао да је велики проблем у том месту тврдоћа воде за становништво, те поручио да ће бити уклоњене све азбестне цеви и да ће проблем бити решен до пролећа следеће године, у шта ће бити уложено више од два милиона евра.

Такође, нагласио је да је обезбеђен 151 милион динара за путеве у општини Оџаци, у местима - Краквуково, Ратково, Лалић, Милетић, Грачац, Брестовац...

Председник каже да ће највише улица бити урађено у Каравукову, као и да ће бити урађен пут Брестовац - Милетић, за шта ће бити уложено 200 милона динара.

Важан је, истакао, да аутопут кроз гредличку и сићевачку клисуру, али да ту грађани из Оџака прођу вероватно једном годишње и да су им важнији локални путеви којима иду свакодневно.

Председник је најавио да ће у сваком месту у Оџацима бити обновљене амбулатне и домови здравља и да ће радови кренути пре краја године.

Поновио је да је све мање деце у земљи и да зато држава хоће да побољша грађанима услове живота како не би одлазили у иностранство.

"Увек је лако кукати, то нам је национални спорт, а када питаш - ста си ти урадио и где би нашао новац, нема одговора", приметио је Вучић и додао да Србија четврту годину има суфицит у буџету.

Трг у Оџацима, где се председник обратио, био је украшен заставама Србије, балонима у бојама српске заставе, а ту је и билборд на коме са једне стране пише "Добродошли, председниче", а са друге "Оџаци су уз Вучића".

Како је река, компанија "Магна", највећи инвеститор у индустријској зони, шије пресвлаке за аутомобилску индустрију и запошљава 1.944 радника из Оџака.


УВЕК ЋУ РАДИТИ ЗА СВОЈУ ЗЕМЉУ И НАРОД

Захвалио је грађанима што од њих добија велику подршку упркос томе што је Србија притиснута са свих страна. Истиче да разговара и са Вашингтоном, Бриселом и Москвом и да издржава све притиске, али да никад неће дозволити да му представници страних земаља издају налоге шта да ради, као и да ће увек радити за своју земљу и свој народ.

"Ма колико да нам је тешка ситуација и шта год да се дешава, желим мајкама да кажем, да ће Србија чувати мир и стабилност", нагласио је Вучић.

Додао је да је циљ да имамо више деце у будућности, али да то не значи да држава неће чувати понос и достојанство и земљу од сваког ко мисли да је угрози.

ОТВОРИЋЕ ПОГОН У АПАТИНУ

Председник Александар Вучић изјавио је данас да је договорио са директором једне од највећих фабрика у Суботици да отвори један погон у Апатину и запосли ту 300 до 400 радника, и навео да ће бити решено питање Луке Апатин.

Вучић је у Апатину обишао један од објеката Предшколске установе Пчелица, у којем су прошле године, по први пут изграђене и јаслице, које примају 64 деце.

Председник је рекао да и Пригревица код Апатина мора да добије фекалну канализацију, као и да се реше комунални проблеми у Сонти.

Најавио је да ће се више новца улагати у Бању Јунаковић како би долазило више туриста.

Осим јаслица, председник Вучић је у Апатину посетио и компанију "Веро", која се бави производњом обуће. Производи су намањени искључиво за извоз, и то пре свега у Италију, а у компанији су углавном запослене жене.

ВУЧИЋ ИЗ СОМБОРА: ХОЋУ ДА ЧУВАМ МИР И ДА ГРАДИМ НОВЕ ФАБРИКЕ - ХОЋУ ДА ТО БУДЕ БУДУЋНОСТ СРБИЈЕ!

На крају обиласка Западнобачког округа у Сомбору се грађанима обратио председник Србије. Вучић је пре свега истакао задовољство што види грађане у великом броју и захвалио се на величанственом дочеку.


- Драги пријатељи, постоје у нашој земљи они који се баве великим темама, али ја волим више да се бавим обичним, народним темама. Уложићемо 20 милиона евра у градску болницу у Сомбору. Имаћете једну од најлепших болница у Србији - рекао је Вучић.

Председник је поручио и да ће бити уложено још 9 милиона евра како би се решили проблеми са водом и како би људи у овом округу имали чисту воду за пиће.


- Није мали новац, и урадићемо га у оквиру новог инвестиционог пројекта – рекао је Вучић Сомборцима.

Додаје да није у току изборна кампања, али да раније није ово урађено, због реформи од 2014.

- Желели смо да земљу спасимо од банкротства, па смо 2014. кренули у реформе. Рак српске економије могли смо да излечимо само најтежим лековима и из најтеже кризе не може се изаћи аспиринима и андолима. Они су отерали ММФ, а ми смо га вратили. Зато смо данас успели да престигнемо све земље из Западног Балкана сем Црне Горе, али смо јој пришли и престићи ћемо је за годину дана, када ћемо бити прва земља по просеку плата, суфициту – каже Вучић.


Додаје да за Општу болницу и канализацију није било новца и да тек сада о томе говори јер сада постоје услови да се то спроведе у дело.

Каже да се данас много тога може, односно има новца којим, када се троши, не повећава се јавни дуг наше земље.

- Смањење јавног дуга са 78 на 51 одсто значи да смо омогућили чисте рачуне својој деци. Шта је светије и важније од тога? Сада када подижемо земљу, градимо путеве, дижемо болнице, хале, домове здравље, онда то доводи до повећања раста, повећања плата и пензија. Зато очекујте и ове године повећање плата и пензија, али и наредне године јер смо ми сигурна земља – каже председник.


Како је рекао, пре тачно осам година, изашли смо на берзу евро обвезница и задужили се 7,25 одсто, а сада смо, додаје, поново изашли и добили каматну стопу 1, 60.

- То је уштеда од 350 милиона евра. То је огроман новац. И за те паре изградићемо пуно путева, школа и болница – рекао је Вучић.

Председник је рекао да се обавезао да ће довести фабрику у Сомбор, али и да ће градити саобраћанницу Сомбор-Кикинда, али видеће да ли ће пут ићи преко Бачке Тополе или на Нови Бечеј и то ће, како каже, коштати око 4, 5 милиона евра.


- Али то ће значити да су врата Сомбора отворена за нова улагања, другачији и бржи развој. Ускоро ће део фабрике из Суботице направити погон у Апатину. Још ћемо морати и да наше школе, образовни систем учинимо још бољим, учионице опремњенијим – рекао је Вучић.


БРНАБИЋ: У 2018. 3,5 МИЛИЈАРДИ ЕВРА СТРАНИХ ИНВЕСТИЦИЈА

У Србију је у прошлој години ушло три и по милијарде евра директних страних инвестиција, рекла је данас премијерка Ана Брнабић и истакла да је томе највише допринео председник Александар Вучић.

"Најважнија помоћ Влади Србије у довођењу страних инвеститора и отварању нових радних места била је управо од председника Републике јер је он својим кредибилитетом и поштовањем које ужива у целом свету сваки пут позивао стране партнере да инвестирају у Србији", рекла је Брнабић у Сомбору где се у оквиру кампање "Будућност Србије" обратила грађанима.


Премијерка је навела и да је од 2012. отворено 700,000 радних места, те поменула да се данас навршава тачно две године како је дошла на чело Владе.

"Две године од кад имама највећу част на свету да радим за своју државу Србију и свој народ. Дала сам све од себе и наставићу да дајем све од себе", поручила је.


У ВОЈВОДИНИ СМАЊЕНА НЕЗАПОСЛЕНОСТ СА 23 НА ОКО ОСАМ ОДСТО

Током претходних година незапосленост у Војводини са 23 одсто смањена је на око 8,5 одсто, рекао је вечерас председник Покрајинске Владе Игор Мировић у Сомбору где се у оквиру кампање "Будућност Србије" обратио грађанима. Он је највио да ће за неколико недеља бити завршена индустријска зона у Сомбору и да ће коначно, као и у другим великим градовима, и у тај доћи велики инвеститор и отворити нова радна места. Мировић је захвалио на огромној подршци коју пружају председнику Србије Александру Вучићу и влади. Навео је да је у Кули пре неколико месеци отворен нови Дом здравља.

"Уређујемо и велики Бачки канал, остало је само још шест километара од Куле до Врбаса", рекао је Мировић и додао да је припремљен пројекат за потпуну реконструкцију сомборске болнице.


Мировић је истакао да се ствари у Србији убрзано мењају на боље наводећи да то, до пре само неколико година, није било тако.

"2012. и 2013. године у овом и другим крајевима наше земље затекли смо веома лоше стање... Прионули смо на посао, засукали рукаве и поставили приоритете", рекао је Мировић.

ВУЧИЋ ОПОЗИЦИЈИ: НАТОВАРИТЕ НАМ НА ЛЕЂА ШТА ХОЋЕТЕ, ИЗВУЋИ ЋУ ЗЕМЉУ

Александар Вучић поручио је политичким противницима, припадницима бивше власти, да ће извући земљу из свих проблема, за које су они криви, а које покушавају њему да припишу.

"Разорили су нам земљу, њену економску супстанцу, уништили све, опљачкали фабрике, а ћутали кад је отишла Црна Гора и Косово прогласило независност, и све то колико су ћутали, данас би мени да соле памет за све оно за шта су они криви и за шта су ћутали", рекао је Вучић у обраћању грађанима Сомбора и Западнобачког округа.

Срби су, каже, од 1990-их имали изражене националне идеале, јер смо после деценија у комунизму, у којем смо морали да кријемо националну припадност, добили могућност да говримо ко смо и шта смо.

Ушли смо, каже, са много снова у те године, а из њих изашли "као у бунилу, као пијани...нимало трезвени и трезни".


"Онда смо дочекали време са надом да ћемо живети боље, али, дочекали смо пљачкаше и лопове", који њему данас "соле памет за све оно за шта су они криви", рекао је.

За њих је имао поруку: "Нема проблема, натоварите на леђа још више, извући ћемо земљу из свих проблема".

"Хоћемо на рационалан, нормалан начин у будућност, да не продајемо маглу људима, него да имамо сажнију и јачу економију“, нагласио је Вучић.

Како је рекао, жели пристојну и нормалну Србију.

"Наш посао је да чувамо и штитимо земљу, а то можемо само ако имамо нормалан пут, пут обичних људи, пут пристојне Србије, која неће да вређа друге људе", поручио је Вучић и додао да су и његови противници добродошли да се на том путу придруже.За политичке противнике, каже, неће да говори ни да су крезуби, ни да су овакви или онакви:

"Нема проблема, ја сам и крезуб и дебео, овакав, онакав, али ја сам успео да смањим јавни дуг и незапосленост, а ви да их повећате. Немам ја 500 милиона евра, као што си ти украо кад си био на власти. У томе се разликујемо, па макар ја 100 пута био крезуб", рекао је Вучић.

Није, каже, у томе проблем, већ у томе што он има визију за будућост Србије, а опозиција је нема.

Будућност је нормална, пристојна, радна, запослена Србија, која се не стиди себе, која се собом поноси и верује у себе и у свој рад, подвукао је председник.

"Својим радом ћемо променити себе и земљу. Показаћемо да можемо да будемо успешни као многи европски и светски народи. Хвала вам на новој новој енергији која значи националну и економску консолидацију и укупни напредак у будућности", поручио је Вучић.