ПРЕДСЕДНИК Србије Александар Вучић обраћа се јавности поводом актуелне ситуације на КиМ. Председник је истакао да је разговарао са америчким конгресменом Елиотом Енгелом, који је главни протагониста независности Косова.


Надам се да ће поруке Елиота Енгела у Приштини допринети стварању услова за наставак дијалога, рекао је данас председник Александар Вучић после разговора у Београду са америчким конгерсменом.

Вучић је пренео и да му је Енгел, који важи за једног од најактивнијих и "најтврђих" албанских лобиста у Вашингтону, рекао "добру реченицу - да то што је велики пријатељ Албанаца не значи да не жели да буде и пријатељ Срба".

"Надам се да ћемо то у будућности моћи и да видимо", рекао је председник Вучић на ванредној прес конференцији поводом ситуације у вези са снабдевањем на северу КиМ.

Вучић је рекао да су он и Енгел током данашњих разговора изнели потпуно различите позиције по питању односа према КиМ, али да су имали коректан разговор.

"Он је један од најзначајнијих заговорника независности Косова и протагониста независности Косова. Говорили смо колико је важно да наставимо разговоре и дијалог и да је то важно за добре српско-албанске односе и стабилност у целом реигону. Надам се да ће његове поруке у Приштини допринети убрзаном ствању услова за наставак дијалога", казао је Вучић.

Видећемо, додаје, да ли је то реално.

"Али, што пре наставимо дијалог, то ће допринети смањивању тензија на целом КиМ, а то је од значаја за све нас и да те тензије буду драматично ниже него што је то случај данас", нагласио је председник.

Вучић је рекао да је са Енгелом разговарао и о другим темама, од случаја браће Битићи до НАТО агресије.

"Разговарали смо свако из свог угла, али на цивилизован начин", рекао је Вучић.

Он је истакао да је важно да Србија одржава контакте са Спољнополитичким одбором америчког Конгреса и Енгелом лично.

Председник Одбора за спољне послове Представничког дома Конгреса САД Елиота Енгела САД Елиот Енгел један је од најактивнијих и "најтврђих" албанских лобиста у Вашингтону.


ПРОЧИТАЈТЕ И: СИТУАЦИЈА НА СЕВЕРУ КиМ АЛРМАНТНА: Нестаје лекова и хране!


Вучић је истакао да је поносан на наше људе на северу Косова, јер им нису јуче ни килограм шећера купили.


ЦИЉ ПРИШТИНЕ ДА УЗМЕ СЕВЕР И ПРОТЕРА СВЕ СРБЕ СА КИМ

Циљ свих потеза Приштине, укључујући покушаје да примора Србе са севера КиМ да купују албанску, а не српску робу, забрану слободе говора и хапшење и протеривање свих који се противе њеној политици, јесте да успостави контролу над севером и да протера Србе са целе теритпорије Косова и Метохије, рекао је данас председник Александар Вучић.


Поставља се питање зашто то Приштина ради, шта је коначни циљ Приштине и неких са Запада који те мере подржавају и шта је оно што ми можемо да урадимо, рекао је председник Вучић на ванредној прес конференцији.


Он је истакао да је ситуација на северу КиМ све тежа, а у политичко - безбедносном смислу "сложена и комплексна".

Тешкоће са снадбевањем робом почеле су, објаснио је, одмах после увођења такси од 100 одсто на робу из централне Србије.

"Транспорт је био пребачен на алтернативне путеве. Када неко уведе таксе од 100 одсто, он вам је забранио трговину. Нико није спреман да плаћа дупло већу цену за један артикал", рекао је Вучић.

Он каже да је Србија проналазила алтернативне начине да помогне свом народу на северу КиМ и да су од увођења такси до данас Албанци запленили 16 камиона са робом, а да су сви возачи превођени и малтретирани.

"Више од половине возила одузето је у последњих месец дана, зато што раде у зеленом појасу уз административну линију. У Зубином потоку одузета су четири камиона, Лепосавићу осам камиона, у Сочаници два камиона, у Косовској Митровици два камиона. У 14 камиона налазили су се прехрамбени артикли и у два сточна храна, док је на један комби пуцано, 11. јула у селу Јиошаница, општина Лепосавић.


КАКО "ЛАЖНА КРИЗА"?А ОДАКЛЕ ДА СТИГНЕ РОБА СРБИМА..."?

Приштина својим потезима жели да поручи Србима на северу да треба да забораве на Србију, изјавио је данас председник Александар Вучић говорећи о ситуацији на Косову и Метохији и обацио, као лицемерне, наводе о лажној и вештачки изазваној хуманитарној кризи.

Приштина, каже, смата да је само север проблематична тачка, да Срби не треба да купују робу из централне Србије, већ да ће они да им обезбеде све то исто - али, не Јафу из Црвенке или пиво из Зајечара, већ пиво из Пећи.

Вучић се, на прес конференцији, осврнуо и на изјаву Рамуша Харадинаја да је прошло време "увоза на силу".

"Не, него ћете на силу да их натерате да једу албанске чоколаде уместо српских. Говоримо о нечему што се не дешава нигде у свету у 21. веку", рекао је председник.

Како је рекао, у целом свету је природно да људи желе да купују робу са одређеним географским пореклом.

"Замислите да у Србији забранимо да се купује немачка или италијанска вода...".

Одбацио је наводе о томе да је хуманитарна криза лажна, оцењујући их лицемерним.

"Како мислите да доставимо храну Србима на КиМ? Са Марса или из литосфере? Како да стигне роба до њих? Или да кажемо - никако, навикните се, немојте више да једете чачански чипс, или Јафу, једите туђе прозиводе. То нећемо. И шта ћемо сад?", упитао је председник.

Додао је да су представници Пришстине и неким страним предстравницима послали поруку да је реч о лажној хуманитарној кризи.


"То су лицемерне и најодвратније лажи и дела међународне и дела албанске, па и дела српске јавности, која у свему види неке завере", рекао је Вучић.

Поручио је да се прекине са лажима и заверама, јер српски народ само тражи да остане на огњиштима.Вучић је рекао и да је Приштина јуче покушала да довођењем камиона продаје робу Србима на северу КиМ, али да нико није хтео да купи ништа.

"Дивим се нашем народу. Тај хероизам је остао незабележен код нас, али они заслужују не само поштовнаје, већ и дивљење. Нису им јуче продали ни килограм шећера, ни соли. Нико није није хтео да купи ништа, јер су Срби хтели да им покажу какву робу хоће. И на то имају право", поручио је председник Србије.

Додао је да је поносан на Србе и због тога што су на северу била затворена 403 продајна објекта, односно сви, чиме су показали јединство и протест ненасилним гандијевским отпором приштинским властима.

"Они су буквално показали да су у стању да се боре оним методама којима су се Албанци борили против нас 80-их и почетком 90-их година", рекао је Вучић.

Он је навео да је веома озбиљна ситуација и у КБЦ Косовска Митровица, где недостају антибиотици, као и да је тешка ситуација у Студентском центру, док је снабдевање пекарским производима неизвесно.

Додао је да у приватним апотекама, за сада, има лекова.МИСЛИМО ДА ИМАМО ИМЕ НАРУЧИОЦА И УБИЦЕ ИВАНОВИЋА


Државни органи Србије имају фотографије које разјашњавају убиство Оливера Ивановића и покушаће да прибаве материјалне доказе који ће потврдити сумње ко је убица, изјавио је данас председник Александар Вучић.

"Имамо овде све поткрепљено безбројим фотографијама и сликама. Ми ћемо покушати да дођемо до материјалних доказа и да изађемо у јавност. Наша истрага се никада неће прекидати, док не дођемо до убица Ивановића", истакао је Вучић на прес конференцији.

На питање новинара када ће јавно саопштити име убице, пошто каже да мисли да наши органи знају то име, и да ли ће дати то домаћем правосуђу да би се по томе поступало, Вучић је рекао да ће то бити учињено чим се буде дошло до материјалних доказа.

"Имамо комплетно сачињену причу, све шта се и како догодило, са којим мотивима. Чак смо уверени да знамо ко је извршилац убиства. Ми због различитих ствари - недостатака ДНК анализе и пластичних клонова чаура и свега другог, не можемо да да поседујемо материјалне доказе, као и због недостатка одређених снимака. Али ћемо наставити да радимо и када причу будемо заврсили, тада ће надлежни органи Србије, без икакве сумње, да подижу оптужне акте".

Подсетио је да је Ивановић убијен 16. јануара 2018. године и да је на њега пуцано из возила у покрету са шест пројектила и да Србија има питања за међународну заједницу у вези са тим убиством, на које никада није добила одговоре, а то су:

Зашто привремене институције у Приштини нису прихватиле захтев органа Србије за укључивање у пуном капацитету у истрагу убиства Ивановића?

Затим, додаје да је Тужилаштво за организовани криминал 16. јануара отворило предистражни поступак поводом убиства Ивановића и обратило се надлежном органу у Приштини захтевајући достављање прикупљених доказа.

Достављена су три захтева за узајамну правну помоћ за коју Србија није добила одговор или су били непотпуни.

"Такође, наше тужилаштво је одговорило на све захтеве одибјене из Приштине. Такође, МУП је на дан убиства упутио допис Еулексу и тражио да се укључи у истрагу ради обезбеђивања релевантних доказа. Друго питање, зашто је требало осам месеци да се доставе први снимци из Косовске Митровице са надзорних камера".

Наводи да су одржана укупно три састанка између наше полиције и КПС на Мердару, на оперативном нивоу.

"Србија је затражила целокупан видео материјал са свих надзорних камера за дужи период пре извршења кривичног дела, али су достављени само монтирани снимци кретања Ивановића и возила "опел астра" пре и након убиства, што није довољно за реконструкцију догађаја и расветљавање кривичног дела".

Зашто је то тако урађено, одговор се сам намеће, додао је Вучић.

Питање је и шта се дешава са најважнијим снимком са надзорних камера зграде Ивановићеве странке пошто је, како каже Вучић, најважији снимак извршења убиства није добијен зато што наводно није радила камера у то време, већ је прорадила неколико минута после убиства.

"Уређај није враћен како би био послат на вештачење за анализу дигиталних доказа. Зашто није враћен ДВР из просторија странке са садржајем које су снимиле надзорне камере, зашто нису објављени резултати вештачења... Зашто је тек после осам месеци КПС доставио клонове чаура са лица места, тако да нисмо добили ни праве чауре...", пита Вучић.

Наши органи нису могли да добију ни ДНК анализе, нити било шта друго, тако да је српска полиција била потпуно искључена, каже Вучић и истиче да Приштина још не зна ко је ликвидирао Ивановића.

Председник, такође, пита зашто Приштина није доставила снимак силуете убице, пошто су тврдили да имају тај снимак. Затим, како Приштина објашњава мотив убиства и ко је имао интерес да убије Ивановића на дан расписивања важних београдских избора. Вучић пита и зашто не можемо да добијемо податке о тајном кретању Фљорина Ељупија, који је иначе у Немачкој под присмотром, шта је радио на аеродорму Ринас у Тирани, затим се кретао ка КиМ и поново нестао и враћен у Немачку са истог аеродрома.

"Шта је радио Неџмедин Езекај у Косововској Митровици који је променио име у Лирај Зекај, шта је његова улога у свему томе и зашто не можемо да добијемо податаке о његовом кретању?", упитао је Вучић.

Тражимо од међународне заједнице да одговоре на та питања, пошто не можемо да их добијемо од Албанаца, напоменуо је Вучић и истакао да би требало да нам дају снимке бар са аеродрома Ринас, али и друге податке да би се видело кретање Ељупија, који је иначе подметнуо бомбу под аутобус Ниш експреса.

"Како је напустио Немачку и шта је радио доле и шта се све дешавало?".

Такође, пита зашто Приштина није доставиле тражене доказе са базних станица за мобилне телефоне...

ДОПРЕМАЋЕМО ХРАНУ НА КИМ, МАКАР МЕ ПРОГЛАСИЛИ РОБИНОМ ХУДОМ


Сналазићемо се како знамо и умемо да нашем народу на КиМ допремимо храну, воду и лекове, макар ја постао озлоглашени Робин Худ, поручио је данас председник Србије Александар Вучић.

Упитан како ће Србија транспортовати робу на север КиМ, Вучић је на ванредној конференцији за новинаре рекао да је то озбиљно питање на које постоји само један одговор.

"Сналазићемо се како знамо и умемо да нашем народу допремимо храну, воду и лекове. То је све што могу да кажем, као што смо до сада радили и увек ћемо то чинити, макар ја постао озлогласени европски Робин Худ... То је тај луди Вучић што из шуме шаље храну и воду, али наш народ неће бити ни гладан, ни жедан", рекао је Вучић.

Он је додао да једва чека да види шта ће му по том питању у лице рећи "стручњаци из Европе".

"Једва чекам и да их питам за парламентарну праксу (поводом избора челника ЕУ), а нама држе предавање о парламентарној пракси...", закључио је председник Србије.ШТО ХАРАДИНАЈ БРИНЕ ЗБОГ МЕНЕ, КАД ЈЕ ОН У ЛИГИ С ТРАМПОМ...


Што Рамуш Харадинај уопште брине због мене, кад њему ни велики, попут Трампа, Меркел и Макрона не могу ништа, запитао је иронично председник Александар Вучић поводом Харадинајеве опаске да он, Вучић покушава да приволи Приштину да укине таксе, а да то нису успели ни поменути светски лидери.

"Шта ће неки мали Вучић у поређењу са Меркел и Макрон? Он (Харадинај) је великан светске политике, ја нисам. Он је од те величине - Трамп, Меркел, Макрон и Харадинај. Ја сам лига испод, нема шта он да се секира", рекао је Вучић, на питање новинара да прокоментарисе наводе из Харадинајевог писма да српски председник покушава да приволи Приштину да укине таксе, што нису успели ни Трамп, Меркел и Макрон.

"Он (Харадинај) је велики, моћан. Они су велики, јаки и моћни. Ми смо мали", додао је и поновио да не види зашто се онда Харадинај брине због њега, Вучића.

Како је додао, не зна зашто би њему Харадинај уопште писао писмо, јер са њим нема никакве односе, а видео га је, каже, само једном, у Берлину.

"Шта он мени има да пише писма", рекао је Вучић. "Ја писма могу да очекујем од неког другог...".

ПОШТУЈЕМО УГОВОР СА ФИЈАТОМ КОЈИ СУ ДРУГИ ПОТПИСАЛИ

Председник Србије Александар Вучић каже да Србија поштује уговор који је претходна власт потписала са Фијатом, да плаћа оно што су њене обавезе и да не може да објављује тај документ, јер би то за последицу имало драконске казне.

Он је тако одговорио новинарима на питање да ли је тачно да је држава прошле године дала велике субвенције Фијату.

Уговоре с Фијатом, истакао је Вучић, није потписивала ова, већ претходна власт.

"Нисам ја потписивао уговор, неки други су га потписивали у тајности и нису га давали јавности. Моје је да поштујем слово уговора и да га не објављујем, јер би платили драконске казне. Ми се држимо уговора и плаћамо оно што су наше обавезе", рекао је Вучић новинарима у Београду.

Председник је нагласио да би уговор био другачији да га је он потписивао, али да ће поштовати постојећи и урадити све за раднике у Крагуијевцу.

Критичари власти, како каже, не могу да се помире са одличним резултатима Србије у економији те истичу да пада индустријска производња за 1,3 одсто у првих пет месеци.

Председник каже да је то због Фијата и НИС-а, да је производња у Фијат-у пала за 40 одсто. Он је указао да се Србија најбрже индустријализује и да је то ублажило пад.

Подсећа да је пала индустријска производња и у Немачкој за око 0,6 одсто, у Црној Гори за 17 одсто и то у првом кварталу за девет одсто и у другом минус 12,9 одсто. Пад је забележила, подсећа, и Турска у првом кварталу минус 7,4 одсто у другом 4,9 одсто , БиХ за 6,5 одсто и 3,5 одсто.

"Ми имамо огроман раст, нас Фијат и ремонт НИС-а враћају уназад, за које нисам ни крив ни дужан, а заслужан за то што имамо оволике фабрике које огромне минусе надокнађују", рекао је председник.

Каже да свакодневно о српској економији "лажу они који су огроман новац отели од народа, уништили све фабрике". Отварањем нових фабрика, додаје, ублажен је пад индустријске производње због Фијата и НИС-а, за које су уговоре потписала претходна власт.

"Отварањем нових фабрика њих сам извукао да људи мање причају о њима и њиховим уговорима. Уместо да ми подигну споменик они сваки дан лажу о мени по новинама", рекао је председник.

Напомиње да је у Србији забележен значајно већи раст у другом кварталу него у првом, да је остварен раст од 2,5 одсто и да се очекује да раст у прва два квартала заједно буде три одсто, а да се у трећем и четвртом кварталу иде на раст од 3,7 или 3,8 одсто како би Србија била међу водећим земљама у Европи.

Додаје да ће бити повећања плата и пензија, да јавни дуг пада, док свим другим државама расте.

"За Фијат и НИС не знам шта да вам одговорим. Једино да ме обесите на Теразијама, што ни у чему од тога нисам учествовао и што нисмо раније дошли на власт. Да смо раније дошли на власт било би више фабрика, не бисмо делили седативе кокошкама и лагали народ како је све то дивно, него би радили нешто за грађане", закључио је он.

РАДОИЧИЋ НИЈЕ УМЕШАН

Председник Вучић рекао је да потпредседник Српске листе Милан Радоичић "није цвећка, али да, са сигурношћу, са свим што је добијено до МУП и БИА, ни на који начин није учествовао у ликвидацији Ивановића":

- То је потврђено кроз различите методе испитивања, проверавања и праћења поменутог господина - казао је Вучић.

Дан раније, појавиле су се спекулације да је за Радоичићем, на захтев Приштине, расписана међународна потерница. У Унмику, преко ког приштинске власти комуницирају са Интерполом, у среду нису ни потврдили нити демантовали ту информацију.