Нећемо дозволити да огрезли у криминалу и корупцији сада постану наводни борци против криминала, поручује министар унутрашњих послова Небојша Стефановић и додаје да ће Србија наставити одлучну дипломатску борбу у спречавању тзв. Косова да постане део Интерпола.


"Учинићемо све што је неопходно како би заштитили своје националне интересе и спречилиа брутално гажење међународног права и политизацију и криминализацију те професионалне полицијске организације", истакао је министар Стефановић у изјави за Тањуг.


Стефановић је истакао да ће представници Србије наставити да разговарају са земљама чланицама Интерпола како би им још једном изнели непобитне аргументе који указују на то зашто би пријем тзв. Косова имао далекосежне последице на будући рад Интерпола, као и на могућност да поверљиви подаци, које полиције размењују, буду врло брзо компромитовани.


"Нећемо дозволити да они који су огрезили у криминалу и корупцији сада постану наводни борци против тога, јер је свима јасно да тако нешто није могуће", подвукао је Стефановић.


Како је рекао, не може се очекивати да људи који се доводе у везу са најтежим злочинима на Косову и Метохији и који су управо због тога и у бази Интерпола - буду они који ће поступати у складу са тим расписаним међународним потерницама.<

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ: Пацоли: ГС Интерпола поново одлучује о чланству Косова


"Далеко су већи изгледи да они поверљиве податке преузму за себе и своје саборце", навео је министар.


Стефановић је истакао да ће Сбрија, и пре седнице Генералне скупштине Интерпола, која ће бити у октобру у Чилеу, свима још једном поновити који све правни аргументи јасно показују да Косово не може бити део Интерпола, јер је КиМ територија Србије, што је јасно прописано Резолуцијом 1244 Савета безбедности УН.


Он је поново упозорио да би евентуални пријем био би у супротности са правилима Интерпола, тачније тиме би била прекршена „Корелова резолуција“, коју је усвојила Генерална скупштина Интерпола на заседању у Пекингу 2017. године, а која прописује да само државе које су чланице или посматрачи у УН могу постати чланице Интерпола.


"Такозвано Косово, наравно, не испуњава ни један од ових услова", констатовао је Стефановић.


Он је рекао да ће се свим правним средствима бранити суверенитет Србије, чиме се, каже, уједно брани и интегритет Интерпола, јер би пријем Косова озбиљно довео у питање будући рад ове професионалне полицијске организације.


Приштински Зери пренео је данас оцену косовских аналитичара да су "мале шансе да Косово приступи Интерполу ове године".


Аналитичари наводе да у овом тренутку само активна кампања лобирања може дати резултате, али да нема иницијативе за то, па ће овогодишњи процес вероватно проћи као претходни, јер "нема назнака да је Косово научило лекцију из прошлогодишњег неуспеха да се прикључи Интерполу", пренео је приштински лист.