Амерички стручњак за балканска питања Данијел Сервер изјавио је данас албанском сервису "Гласа Америке" да промена владе у Приштини након оставке Харадинаја одлаже питање дијалога са Србијом.


РТК2 на српском језику преноси да је Сервер, који тренутно барави у Приштини, рекао да је био изненађен вешћу о оставци Харадинаја са којим се састао у среду.


"Потпуно сам сигуран да није знао да ће дати оставку у петак", рекао је он.


Прочитајте још - ПРЕВИРАЊА У ПРИШТИНИ: Ево зашто је Рамуш Харадинај поднео оставку; Тачи: Жао ми је

Сервер верује да је Харадинај предузео прави корак, али да је влада сада у неповољној ситуацији.


"Мораћемо да сачекамо да видимо да ли ће то довести до превремених избора које је опозиција свакако тражила и мислим да је прилика за њих сада већа него јуче", рекао је Сервер.


Наводи се да је он у вези с импликацијама оваквог развоја ситуације на дијалог између Београда и Приштине казао да ће промена владе додатно одложити дијалог.


"У том правцу не верујем да ситуација постаје много гора него што је сада. Остаје само да сачекамо ко ће бити премијер и ко ће добити већину у парламенту", рекао је Сервер.


ЕУ: НЕМАМО КОМЕНТАР

Портпаролка ЕУ Маја Коцијанчић каже да су у Бриселу примили к знању одлуку Рамуша Харадиња да напусти функцију.

У Бриселу су на оставку премијера привремених приштинских институција Рамуша Харадинаја реаговали тек после директног питања Танјуга о могућим импликацијама ове оставке на даљи ток дијалога Београда и Приштине коме поредује ЕУ.

”Примили смо к знају одлуку премијера Рамуша Харадинаја да напусти своју функцију и образложење оставке. У овом тренутку немамо даљи коментар”, изјавила је Коцијанчић.

Прочитајте још - ПРЕВИРАЊА У ПРИШТИНИ: Ево зашто је Рамуш Харадинај поднео оставку; Тачи: Жао ми је


ЕУ је као главни посредник у дијалогу Београда и Приштине до сада наглашавала да се разговори воде у формату који су потврдиле обе стране што подразумева председнике Александра Вучића и Хашима Тачија као главне преговараче две стране.

ЕУ институције и званичници небројано пута су осудили одлуку привремене косовске владе на челу са Рамушом Харадинајем да уведе таксе на робу из Србије и БиХ што је означено као главна препрека наставку дијалога Београда и Приштине.

Дипломатски извори наводе да је сама шефица ЕУ дипломатије Федерика Могерини више пута је долазила у вербални сукоб са Рамушом Харадинајем због чега су и отказане две заједничке конференције за новинаре приликом посета Храдинаја Бриселу.