Председник Александар Вучић примио је данас генералног секретара Парламентарне групе Јапан-Србија и државног секретара за заштиту животне средине Јапана Минору Киућија, са којим је констатовао да је прошла година била од изузетног значаја за српско-јапанске односе, захваљујући веома успешној посети премијера Шинзо Абеа и наклоности коју је задобио у Србији.

Јапански званичник је рекао да Србија има кључну улогу у промоцији мира и стабилности на Западном Балкану и да у Јапану веома цене приступ председника Вучића односима у региону.

Он је такође изразио задовољство сарадњом Србије и Јапана на мултилатералном плану.

Вучић је упутио поздраве премијеру Абеу и честитао победу владајуће коалиције на изборима за горњи дом Парламента, одржаним пре два дана, саопштено је из Службе за сарадњу са медијима председника Србије.

Он је рекао да га радује што ће имати прилику да се види са њим током своје посете Јапану у октобру, када ће присуствовати званичној церемонији крунисања цара Нарухита.

Вучић је изразио наду да ће билатерални односи наставити да се успешно развијају и да ће Јапан бити заступљенији у Србији кроз туризам и културу, а посебно кроз економску сарадњу, с обзиром на то да су јапанске компаније задовољне условима пословања у Србији и, као такве, пример другим инвеститорима из Јапана.

Нагласио је да Србија веома поштује солидарност и помоћ Јапана, чије су донације у последњих двадесет година премашиле пола милијарде евра.

Председник Вучић и државни секретар Киуићи су разговарали и о ситуацији у региону, посебно у светлу иницијативе за сарадњу са Западним Балканом, коју су покренули влада Јапана и премијер Абе.

ВУЧИЋ И ВАН ДЕН ДОЛ: ЈАЧАТИ ЕКОНОМСКЕ ВЕЗЕ ДВЕ ЗЕМЉЕ

Председник Србије Александар Вучић примио је у опроштајну посету амбасадора Холандије Хендрика ван ден Дола и захвалио му на доприносу развоју односа двеју земаља, изразивши очекивање да ће у будућности бити више контаката у оквиру политичког дијалога, као и иницијатива за економску сарадњу.

Амбасадор Ван ден Дол је захвалио на сарадњи и подршци коју је имао током дипломатског мандата у Србији, саопштено је из Службе за сарадњу са медијима председника Србије.

Хендрик ван ден Дол и Александар Вучић, Фото: Танјуг

Он је рекао да холандске компаније, које су већ присутне на српском тржишту, успешно послују, док је видљив све већи интерес могућих нових инвеститора, па је изразио уверење да ће економске везе ојачати, посебно у области пољопривреде, водопривреде и обновљивих извора енергије, а уз помоћ Холандско-српске привредне асоцијације.

Амбасадор Ван ден Дол је пренео подршку Владе Холандије европском путу Србије и рекао да је током четворогодишњег мандата запазио многе помаке у нашој земљи, уз очекивање да ћемо завршити неопходне реформе.

Председник Вучић је истакао да је Србија посвећена друштвеним и економским реформама и посебно очувању регионалне стабилности.