СРПСКЕ комшије профитирале су од такса које су власти у Приштини увеле на робу из централне Србије, а највише су се окористили Грци, Мађари, Словенци, Бугари, Македонци и Хрвати! То је, ипак, сасвим очекиван потез ових земаља, јер су искористили слободно тржиште и упражњене трговачке рафове.

И док регион задовољно трља руке, Београд свакодневно губи. Како нам је рекао министар трговине Расим Љајић, за осам месеци, колико су таксе на снази, на Косову и Метохији пласирано је за 260 милиона евра мање робе него у истом периоду прошле године.

- То су директни финансијски губици, али ће дугорочна штета бити још већа јер ће наши привредници можда трајно изгубити то тржиште - нагласио је министар Љајић. - Други су већ искористили. Тако је Грчка у мају повећала извоз на КиМ за три и по пута, Мађарска, Словенија, Бугарска и Хрватска више од два и по пута, а Северна Македонија за 50 одсто.

Прочитајте још - Хан о дијалогу Београда и Приштине: Таксе су све зауставиле

Таксе од 100 одсто на српске производе уведене су 21. новембра прошле године и власти у Приштини, уз све притиске међународне заједнице, не попуштају. Траже, између осталог, да Србија призна независно Косово и док то не уради, додатни намети на робу из централне Србије остају. Процене су да Србија дневно губи милион евра.

Расим Љајић,фото П.Митић

ХВАЛЕ СЕ "ДОМАЋОМ" ПРОИЗВОДЊОМ

И ДОК су се приштинске власти јавно хвалиле да се захваљујући овим таксама повећала "домаћа" производња, али и број запослених радника, Институт ГАП у Приштини недавно је објавио да су највећи профит остварили Словенија, Израел и Турска. Како су тада навели, подаци не указују на убрзан раст прерађивачке индустрије на Косову или стварање нових радних места. Забележен је, међутим, пораст цене косовских производа.