Српска напредна странка је увек отворена за разговоре, али не са онима који прете и подстичу насиље, поручио је данас члан Председништва СНС Горан Весић, коментаришући састанак представника власти и дела опозиције око изборних услова и најаву њиховог наставка.

Весић је нагласио да је СНС увек спремна да разговара о томе како да се побољша било који сегмент живота у Србији, али да председник те странке Александар Вучић неће разговарати са онима који прете његовој деци и породици.

"Као председник Републике разговараће са шефовима посланичких група јер је то његова уставна обавеза", рекао је Весић гостујући у емисију Фокус на ТВ О2.

Додао је да је на трибини о изборним условима, коју су организовали Фонд за отворено друштво и Факултет политичких наука, једини захтев опозиције био да се Вучићу забрани да се бави политиком и да се до одржавања избора декретом забрани објављивање вести да се Вучић, на пример, састао са председницима страних земљама или да је отворио неку фабрику.

"Они би да забране да се било шта од тога објави, да се Вучићу забране све активности, да успе блокада коју су хтели, само на други начин. То говори о томе какви су они демократе и колико они верују у демократију", рекао је Весић.

Подсетио је да су изборни услови данас исти као пре 2012. године и истакао да су скоро сви усвојени за време Бориса Тадића, а неки и раније.

Када је реч о медијским условима, нагласио је да за време власти СНС ниједан уредник није завршио у затвору, док у време Бориса Тадића јесте.

Прочитајте још - Весић: Ђилас трговао секундама, а сад - странкама

Упитан о изјави лидера Двери Бошка Обрадовића једној регионалној телевизији о томе како је ТВ Н1 куповином кабловског система СББ стављена на прво место код кабловских оператера, Весић је казао да је први пут сагласан са Обрадовићем, уз опаску да Обрадовић није рекао да су он и његова политика корисници утицаја који има СББ има преко Н1.

"Није рекао да је Н1 директно преносила његов упад у РТС када су његови сарадници претили моторним тестерама новинарима. Лепо је све објаснио, како је Н1 ушла у невладин сектор и купила највећег кабловског оператера, али је заборавио да каже како је купила и Дајрект медију која је највећи продавац рекламног простора у Србији чији је власник био Драган Ђилас, а сада је Шолак", приметио је Весић.

фото П.Митић


Он је уверен да Обрадовић то није смео да каже јер је, како наводи, на Ђиласовом платном списку, као и остали чланови Савеза за Србију.

Навео је да Ђилас и његов партнер Шолак никада ништа нису остварили на други начин осим куповином и да купујући странке, телевизије и невладине организације мисле да могу да дођу на власт.

"Њима медији служе да дођу на власт и остваре пословну корист преко политике. Ђилас тако разуме политику, њега не интересују ни Косово, ни Лебане, ни какав је градски превоз, њега интересује политика да може да направи своју приватну државу и да ради оно што је радио док је био на власти", навео је Весић.

ВЕСИЋ: ВУЧИЋ И ЈА БИЛИ ЖРТВЕ ПОЛИТИЧКИХ МАНИПУЛАЦИЈА


Члан Председништва СНС Горан Весић изјавио је данас да је прислушкивање Александра Вучића показало да је свака власт, осим садашње, мислила да има право да користи метод прислушкивања како би остварила своје политичке поене.

"Тачно је да је Вучић много пута прислушкиван и нико за то није одговарао као што нико није одговарао ни за прислушкивање чији смо актери били и он, и ја и још неки други људи у периоду пре 2012. године", навео је Весић гостујући у емисији "Фокус" на телевизији О2.

Оценио је да је то очигледно био манир појединих политичара у Србији који се наставио од власти Слободана Милошевића до Бориса Тадића који је, додао је, први пут прекинут од када је на власти Вучић.

фото П.Митић

"Први пут се нико не бави политичким противницима на тај начин и службе безбедности се баве само заштитом државе и њених грађана. Очигледно се у прошлости догађало много таквих манипулација, а жртва једне од њих сам био и ја, као и Вучић", рекао је Весић.

Прочитајте још - Весић: Тадић незаконито прислушкивао Вучића, напредњаци странка дијалога, фијаско опозиције


Весић је навео да су он и Владимир Дукановић у време власти Бориса Тадића коришћени да би био прислушкиван Вучић, као политички противник.

"Они су очигледно користили нас како би могли да кажу, ако се случајно нешто открије, да они не прислушкују Вучића већ нас. Зато су мене квалификовали као екстремисту. Заиста не знам како су дошли до таквог закључка, ја јесам био екстремно против Тадићеве политике, али нисам знао да је то разлог да се неко прислушкује", рекао је Весић и додао:

"То јасно говори колико се безобзирно понашала Тадићева власт јер за разлику од оних претходних где су остали одређени докази они су то сакрили зато што је то била тајна операција којом је руководио тадашњи шеф БИА-е, а која је била незаконита".

Весић је рекао да, по закону, уколико вас неко прислушкује, чак и са судским налогом, када се прислушкивање заврши, дужан је, ако се не покрене никакав кривични поступак, да вас обавести да сте били мета прислушкивања.
фото П.Митић


"Ни Вучић, ни Ђукановић, ни ја нисмо никада обавештени да смо били мета прислушкивања, а очигледно јесмо и за то су остали докази у неким другим службама и то је чињеница, и онда су то све брже боље посакривали 2012. године када је Вучић постао први потпредседник Владе јер су се уплашили да не буду кривично одговорни јер су очигледно незаконито користили државне ресурсе да би Тадић опстао на власти", рекао је Весић.

Он је навео да Вучићеви политички противници своје политичке неуспехе покушавају да оправдају различитим измишљотинама јер, додао је, не могу да добију гласове грађана и врате се на власт.

"Немају гласове грађана, па онда измишљају приче о прислушкивању, о праћењу. Видели сте Ђиласа који прича како су њега негде пратили... кога интересују Ђилас и (Вук) Јеремић када они не могу ни да пређу цензус. То су само изговори за њихову политичку импотентност јер нису у стању да дођу на власт", рекао је Весић.

Коментаришући претње Вучићевој деци рекао је да не жели никога директно да оптужује, али је приметио да нико из опозиције није осудио "монструозно" вређање Вучићеве ћерке Милице и сина Данила.

"Нисам чуо ни да се неко из опозиције огласио када су носили вешала и објављивали како ће Вучића вешати на Теразијама, када су вређали премијерку Ану Брнабић и претили јој силовањем, када су вређали председницу Народне скупштине Мају Гојковић...", додао је Весић.