СА административних пунктова између централне Србије и Космета враћено је више породица са децом која су уз себе имале само наш пасош. Оне су међу првим жртвама одлуке косовске граничне полиције да забрањују улазак на територију КиМ грађанима са српском путном исправом, без обзира да ли су у питању они које издаје Координациона управа или наш МУП.

Овим потезом, за који још није утврђено да ли га је одобрила техничка влада Рамуша Харадинаја и косовско министарство унутрашњих послова, биће погођени они који преко Космета желе да путују за Црну Гору, Албанију или Грчку, а од докумената поседују само пасош.

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ - На територију тзв. Косова се не може са српским пасошем

Што се тиче малолетних, они су и раније морали да покажу извод из матичне књиге рођених и фотографију. Ко има важећу личну карту, требало би да, као и до сада, буде пропуштен преко административне линије. То гарантује споразум између Београда и Приштине о слободи кретања, који предвиђа да се административна линија прелази уз личну карту.

Због одлуке граничне косовске полиције последице ће очигледно имати Албанци из Бујановца, Прешева и Медвеђе који користе приштински аеродром "Адем Јашари" за путовања, и који су у среду, како је пренео портал "Косово онлајн", упутили жалбу Албанском националном савету због уведене мере. Савет се одмах затим обратио хитним захтевом тзв. министарству спољних послова Косова да се Албанци из ове три општине изузму из забране, али је у захтеву истовремено "поздрављена одлука Косова која јача косовску државност"?! Овај Савет, подсетимо, за свој рад прима новац из буџета Србије.

Поводом новог провокативног потеза косовске администрације, премијерка Ана Брнабић изјавила је да јој се "чини да је све што у такозваној држави Косово раде најбољи показатељ да је то квази држава":

- Показује и да се тамо не зна ко пије, а ко плаћа и колико је ситуација на КиМ несигурна - рекла је Брнабићева, додајући да је саветник њиховог тзв. министра спољних послова рекао да је забрањено да грађани са српским исправама прођу, а Харадинај да није забрањено, да би тај исти саветник поновио да - јесте.

Министар унутрашњих послова Небојша Стефановић изјавио је да власти на Косову на све начине покушавају да српском становништву на КиМ отежају живот:

- Показују да не намеравају да се држе међународних споразума које су и сами потписали већ да покажу Србима на КиМ да нису добродошли. Више се и не надам да ће неко из Европске уније да реагује, јер није било озбиљне реакције ни када је Приштина увела таксе.

Представници Срба са КиМ сматрају да ће забрана преласка административне линије са пасошем Србије бити краткорочна и да се користи са циљем стварања тензија и додатних притисака на наш народ.


ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ - Ђурић: Само малтретирају грађане, а за одлазак на КиМ и не треба, нити ће требати српски пасош; Дрецун: Желе да изазову инцидент

ДОВОЉНА ЛИЧНА КАРТА

У СПОРАЗУМУ о слободи кретања између Београда и Приштине, стоји да: "становници сваке стране треба да буду у могућности да слободно путују унутар или преко територије друге стране". Каже се и да ће свака страна применити систем личних карата за путовања становника друге стране преко границе/административне линије, као и да свака страна може применити систем којим ће личне карте бити праћене писаним "улазним-излазним" документима за становнике који желе да транзитно путују у трећу земљу.