НЕКА опозиција ради шта жели, немојте само да кршите закон и примењујете силу. Позивам све људе и из полиције и војне полиције и мог непосредног обезбеђења да им допусте да ми приђу, али немојте да им допустимо да изазову крвопролиће и инциденте. Морамо да сачувамо мир у земљи, нећу сцене из Париза и других градова, где се хапси народ.

Ово је данас, у обраћању јавности, поручио председник Србије Александар Вучић, након што су у суботу увече учесници протеста "Један од пет милиона" насилно покушали да пробију заштитну ограду око Председништва и уђу у зграду, због чега је морало да реагује обезбеђење.

- Они који шаљу децу на протесте морају да преузму одговорност. Да су прескакали ограде у Белој кући били би изрешетани. У Србији то никад неће тако изгледати - рекао је он.

Вучић је указао и да организатори протеста, који не знају ништа друго да понуде осим насиља и мржње, и сами знају да су кршили закон, поручивши да институције нису зграде него резултати изборне воље грађана:

- Нисте ви сменили председника Србије ако упадате негде, морате да победите на изборима.


ПРОЧИТАЈТЕ И: ОРГАНИЗАТОР ПРОТЕСТА ОПОЗИЦИЈЕ ОДБИО ДА ОДГОВАРА НА ПИТАЊА: Јуришао на Председништво, побегао од новинарке (Видео)

Поручио је и да нису тачни наводи појединаца да је на Андрићевом венцу реаговало приватно обезбеђење:

- То су све припадницима Војске Србије, који су чували зграду и у време када је Тадић био председник. Никога нема из приватног обезбеђења, како их није срамота да тако лажу. Ти момци су дали за Србију све што су могли, имамо бар десет њих који су били рањени, примили метак за ову земљу.

Председник је најавио да ће у обезбеђењу убудуће бити само девојке:- Сваке суботе биће уклоњене ограде испред Председништва, само вас молим да не упадате у зграду и не покушавате насиљем да заузимате институције, јер ће тада морати да реагују.

Шеф државе је рекао и да је демонстрантима омогућено да приђу најближе могуће згради на Андрићевом венцу. Он је рекао и да у време инцидента није био у Председништву, а да јесте, рекао би обезбеђењу да их пусти да дивљају.

Људи који обезбеђују објекат на Андрићевом венцу, рекао је Вучић, само су штитили закон, реаговали су веома благо, и резултат позива на упад су - две огреботине. Према његовом мишљењу, једини резултат демонстрација и све више анархистичког приступа јесте прљав Београд, који радници града морају да чисте.

- Погледајте какав поздрав су оставили Смиљани Панић, мајци Ранка Панића. Нису га убили на хрватском ратишту, већ овде само зато што нису дозволили да шета слободно. Ми дозвољавамо и када их је 200 да заузму цео град.

Учесници протеста насилно покушали да пробију заштитну ограду око Председништва и уђу у зграду


Коментаришући твит Сергеја Трифуновића да ће "завршити као Гадафи", а поводом најаве да ће Председништво убудуће обезбеђивати само жене, Вучић је рекао:

- Завршишћу као Гадафи? Добро, то је у реду. Многи и данас у Либији маштају о Гадафијевом времену. Сергеју желим добро здравље, прави је господин.


Једини резултат демонстрација био је прљав Београд / Фото: Танјуг


Вучић је рекао је да је нечији циљ да изазове сукобе, јер немају шта друго да понуде, пошто нису изградили ниједан пут, нису отворили ниједну фабрику, већ их затварали.

Поручио је и да је власт спремна да испуни све захтеве опозиције у вези са изборним условима, али да учесници дијалога на Факултету политичких наука нису изнели никакав предлог, већ на те скупове долазе само да би давали изјаве за медије о бојкоту.

Огласио се јуче и Савез за Србију, одакле су истакли да је Србија постала "буре барута" и оценили да је за све "грађанске сукобе који потресају земљу искључиво одговоран Вучић".

АТАК НА ЈЕЛИСЕЈСКУ ПАЛАТУ - СТО УХАПШЕНИХ


ПРЕДСЕДНИК Вучић је током обраћања из зграде Председништва, између осталог, поменуо и бруталну реакцију француске полиције када су демонстранти, у априлу, покушали да упадну у Јелисејску палату. Тада су такозвани жути прслуци демолирали познату париску авенију, у којој се налази и седиште шефа државе Емануела Макрона. Реакција полиције у заштити институције председника била је муњевита, а епилог акције је био 101 ухапшени демонстрант и 24 повређене особе.


Интервенција француске полиције, април 2019. године / Фото ЕПА


ПОСЛЕ ЈУРИША БЕГ ОД НОВИНАРКЕ

ОРГАНИЗАТОР протеста "Један од пет милиона" Срђан Марковић, који је учествовао у инциденту у суботу увече, предводећи протестанте у покушају да сруше заштитну ограду и упадну у зграду Председништва Србије, због чега је обезбеђење морало да реагује, напустио је данас конференцију за медије након питања новинарке ТВ Пинк Гордане Узелац. Наиме, она је од Марковића затражила објашњење зашто јој је слао ласцивне поруке у пола два ноћу, због чега је морао да реагује и њен отац, како би је заштитио. Марковић је након тога прекинуо конференцију, окренуо се и отишао.