ДА ли ће уопште доћи до удруживања странака произашлих из ДС засада је неизвесно. Како "Новости" сазнају, најављено уједињење ДС, СДС и ЗЗС у јединствен ДС тренутно је практично замрзнуто, јер формирање једног јаког крила у СзС, које би могло да има озбиљнији утицај или да се чак и искључи из те приче, не одговара лидеру Странке слободе и правде Драгану Ђиласу.

У ДС већ постоји јака група која се уопште не слаже са неким политичким идејама и ставовима, а нарочито начинима деловања СзС. Они инсистирају да ДС ојача и врати свој некадашњи идентитет, обнови нарушену инфраструктуру, а не да се истопи у савезу од десетак различитих партија и покрета. Свом председнику Зорану Лутовцу замерају да не повлачи одговарајуће потезе на јачању странке и да је превише под Ђиласовим утицајем.


ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ: Чомићевој не дају на протест

Због тога постоји идеја да се у септембру покрене и питање његове смене, а да се на чело уједињеног ДС погура Марко Ђуришић, некадашњи функционер те странке, а сада потпредседник СДС. За њега сматрају да добро познаје базу и начин функционисања партије, те да ће бити отпорнији на притиске. С друге стране, Ђилас је на том месту видео Небојшу Зеленовића, председника ЗЗС и градоначелника Шапца, који иначе промовише мало радикалније грађанско деловање.


БОЈКОТ ШТЕТАН

ГРУПА посланика ДС се успротивила кад им је по налогу руководства СзС наређено да више не учествују на скупштинским заседањима и одборима. Инсистирали су да је превасходно Скупштина место где треба да се чује опозициони глас и да бојкотом не постижу никакав ефекат, јер се закони малтене усвајају без расправе.