Потпредседник српске владе и министар спољних послова, Ивица Дачић, запитао је данас која је сврха кривичне пријаве коју је Министарство културе Црне Горе најавио против организатора мултимедијалног концерта одржаног у пондељак у оквиру програма "Трг од ћирилице" у Херцег Новом.

Дачић је поновио да Србија жели братске и пријатељске односе са том државом, али је истовремено запитао чему све то служи и да ли ће се икада бити позитивних ствари у тим односима или ће се стално причати о томе да Србија нарушава нечији идентитет.

Министарство културе Црне Горе најавило је пријаву због, како су навели, кршења низа законских одредби, истицања симбола других држава, скрнављења државне химне и незаобилазних политичких и националистичких порука.

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ - SRBI U HERCEG NOVOM PEVALI SA VLADOM GEORGIJEVIM: Uz "Tamo daleko" poručili da nema podele, ceo Kosmet deo Srbije! (FOTO+VIDEO)

Дачић јем на конференцији за медије након састанка са јапанским министром спољних послова Таром Коном, истакао да је Србији Црна Гора најближа држава и да без обзира да ли се неко изјашњава као Србин или Црногорац, званични Београд жели братске и пријатељске односе и у ономе што нас спаја и ономе што нас раздваја.

"Не знам, можда и наш идентитет угрожава то што у многим нашим делегацијама има много људи из Црне Горе или што на свим нашим весељима и свадбама се чују црногорске песме", навео је шеф српске дипломатије.

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ - Herceg Novi prelazi na ćirilicu

Додаје да у Србији нико никада није поднео ниједну кривичну пријаву због тога.

Дачић је иронично приметио да је можда питање о односима са Црном Гором више питање за његовог јапанског колегу јер, наводи, није му познато да ли су изашли из рата са Јапаном.