ДИЈАЛОГ власти, опозиције и невладиног сектора о побољшању изборних услова у понедељак је "запео" око медија. Савез за Србију је дао рок да се у Скупштини до 15. септембра изабере нови састав РЕМ-а, јер, како кажу, овај тренутни свој посао не ради савесно. Ако се то не испуни, најављују бојкот избора и грађанске немире. С друге стране, представници власти указују на то да је РЕМ независно тело и да Скупштина ниједног члана не може да разреши осим ако он не прекрши закон.

Прочитајте још - Злоупотребили технички скуп

Председавајући СзС Небојша Зеленовић казао је, после састанка на Факултету политичких наука, да нови састав РЕМ-а отвара простор да се разговара о другим изборним условима:

- Засада се власт није померила ни за милиметар и СзС активно припрема стратегију бојкота избора.

СзС одлучио је да не учествује на преостала два округла стола, на којима разговарају власт и опозиција, јер, како су образложили, "тај формат састанака не даје резултате".

Међутим, представник СНС-а Горан Весић казао је да уопште нису разумели шта жели опозиција:

- Опозицију су једино интересовали РЕМ и РТС, јер Ђилас има секунде које продаје. Њихови захтеви су да се Вучићу забрани бављење политиком и да се РЕМ промени незаконито, како би тамо вратили Ђиласа. Да би се променио члан РЕМ-а, већина у том савету на основу чињеница мора да изгласа да је он прекршио закон. Тек онда Скупштина Србије може да одлучује.

На округлом столу у понедељак је очигледно било доста оштрије. Весић је рекао да нису говорили о медијима, већ о заступљености странака у средствима информисања током кампање, као и да је опозиција мислила да ће власти донети одлуку како медији треба да извештавају:

- Нама то не пада на памет, нити да уредницима дајемо упутства, како је предлагао Зоран Живковић. Нећемо ни комесарски да смењујемо руководство РТС-а, што су тражили.

Лидер Двери Бошко Обрадовић и потпредседник Народне странке Мирослав Алексић напустили су скуп десетак минута пре краја. Они су рекли да ће председништвима својих странака предложити да се више не учествује у разговорима.

- Власт ниједан захтев није усвојила, не жели ништа да мења - казао је Обрадовић.

Ипак, један договор је постигнут - оснивање надзорног одбора у Скупштини који ће пратити рад медија.

ПРАЗНЕ ТРИ СТОЛИЦЕ

У РЕМ-у сада, од девет прописаних, седи шест чланова. Три никада нису изабрана, тако да у неку руку функционише окрњен. Владимир Орлић је навео да би по једно преостало место требало да предложе националне мањине, Удружење композитора и скупштински одбор. Најавио је да ће им у наредном периоду бити затражено да се изјасне о својим кандидатима и да РЕМ настави да ради у пуном саставу.