СКУПШТИНА Србије ће, највероватније пре парламентарних избора на пролеће следеће године, први пут после скоро две деценије, формирати надзорни одбор за праћење поступака кандидата и медија у кампањи.

Према Закону о избору народних посланика, међу надлежностима одбора су: праћење предизборних активности и неправилности, контрола медија која се односи на обезбеђивање равноправних услова за представљање кандидата и носилаца листа, предлагање мера за поштовање једнакости учесника, заштита моралног интегритета кандидата и упозоравање на поступке којима се угрожава изборна кампања. Надлежни одбор подноси иницијативу за покретање поступка пред државним органима за учеснике који позивају на насиље и шире националну, верску, расну или полну дискриминацију.

Члан Председништва СНС Владимир Орлић рекао је, после последњег састанка власти и опозиције, да су се сви разумели око препоруке невладиних организација да се формира надзорни одбор и додао да ће напредњацима бити част што ће тело бити основано после 20 година.

- Мада, надзорни одбор нема превелике моћи, јер не може да кажњава - рекао је Орлић.

Прочитајте још - ОКРУГЛИ СТО НА ФПН: Договора нема, сад због РЕМ-а

Извршни директор ЦеСИД-а Бојан Клачар сматра да би требало да се формира одбор који би пратио понашање медија, имајући у виду да за то постоји законска основа:

- Требало би да се уради мониторинг медија, јер је то начин да се утврди да ли је равноправност учесника избора поштована.

ДЕСЕТ ЧЛАНОВА НАДЗОРНИ одбор има десет чланова. Половину именује Скупштина на предлог Владе, а остатак на захтев посланичких група из реда "истакнутих јавних радника под условом да нису чланови органа партија које учествују у изборима". Председника бирају чланови тајним гласањем.

Иначе, оваква контрола последњи пут је спроведена за изборе 2000. године. На челу надзорног одбора била је Елена Божић Талијан, тада посланик СРС-а. После првог круга председничких избора (прошли Слободан Милошевић и Војислав Коштуница), оцењено је да су избори протекли мирно и достојанствено, уз потпуну примену изборних закона и важећих међународних стандарда.

Онда је дошло до петооктобарског преврата, а Коштуница је постао председник. Исти надзорни одбор контролисао је и следеће парламентарне изборе у децембру 2000. године и оценио да су били нерегуларни "због флагрантног кршења закона" и да су "сви медији водили кампању за ДОС", који је победио.

Прочитајте још - Злоупотребили технички скуп