БОЈКОТ избора у Србији је тема која је у четвртак највише интересовала изасланике Европског парламента Едуарда Кукана и Кнута Флекенштајна. Разговарајући појединачно цео дан у Скупштини Србије са представницима посланичких група, изразили су резерве према игнорисању гласања, јер сматрају да је парламент место за дебату и решавање свих питања.

Циљ њиховог доласка у Београд је да чују ставове представника владајућих и опозиционих странака и да утврде да ли постоји воља да се прихвати помоћ Европског парламента у решавању кризе у односима власти и опозиције.

О раду српског парламента Кукан и Флекенштајн у четвртак су прво иза затворених врата одвојено разговарали са посланицима СНС, СПС и СДПС. Једина информација која је дата је да су ти састанци били конструктивни.

После тога на ред је дошла опозиција - Двери, ДС, самостални посланици.

Прочитајте још - Конфузија око бојкота обара СзС

Санда Рашковић-Ивић, из Народне странке, казала је да су саговорници разумели њихове ставове:

- Али, рекли су и да није добро да се бојкотуjу избори, јер су они једини начин да се дође до демократије. Поручили су и да ће они који не изађу на изборе остати сами.

Едуард Кукан

После разговора са Куканом и Флекенштајном представник ДС Балша Божовић истакао је да је потребан медијатор између власти и опозиције:

- Охрабрујуће је што Европски парламент жели на неки начин да посредује с обзиром на то да не постоји поверење. Надам се да ће доћи до промена које би дијалог вратиле у парламент. Корак добре воље од стране власти за нас би била промена у саставу РЕМ-а, у коме има упражњених места. Није било притиска на опозицију да се врати у парламент или да изађе на изборе.

Иначе, Кукан и Флекенштајн су чланови комисије за међупарламентарну сарадњу Европског парламента и били су део тима који је пре четири године имао кључну улогу у постизању "Пржинског споразума" странака у Северној Македонији 2015, којим је омогућено да се 2016. одрже парламентарни избори на којима су учествовали сви.БЕЗ РАДИКАЛА

РАДИКАЛИ у четвртак нису дошли на разговоре са европским изасланицима. Они сматрају да је то понижавајуће за Народну скупштину и против су страног мешања у решавање наших унутрашњих проблема. У саопштењу су казали да су Кукан и Флекенштајн бивши посланици, који немају никакав значај у политичком животу.


Кнут Флекенштајн