НА изборној листи коју предводе напредњаци на предстојећим изборима биће више места за кандидате из СНС, док ће њихови партнери добити мање него досад. На посланичким местима која буду припала напредњацима биће више од половине нових имена у односу на садашњи сазив Скупштине, а ако освоје власт биће великих промена и међу кандидатима за министре.

Ово су главне поруке које је лидер СНС Александар Вучић у недељу упутио страначким колегама и грађанима на седници ГО СНС одржаној у хали "Пинки" у Земуну. Вучић је, говорећи о великим кадровским променама уочи редовних избора који би требало да буду одржани на пролеће, најавио најмање 35 нових младих људи на посланичкој листи СНС:

- На листи ће остати само они малобројни, који су се доказали борбеношћу. Ако добијемо поверење народа, променићемо и 50 или 60 одсто министара. Не зато што су неуспешни, већ зато што је потребна нова енергија. Да покажемо да нисмо срасли са фотељом, да нам је важно да Србија иде напред, да нисмо посвећени личном богаћењу - рекао је Вучић, уз опаску: - Људи из Главног одбора најмање тапшу на овакве речи. Ово се односило и на мене, не само на њих, али о томе ћемо други пут.

Прочитајте још - Председник: Србија растрзана због различитих интереса великих сила; По питању Космета нас очекује тежак период

Образлажући одлуку да овог пута коалиционим партнерима понуде мање места на изборној листи, Вучић је казао:

- Увек смо били веома дарежљиви, поштовали смо и поштујемо коалиционе партнере, али колико год их поштовали, на крају крајева - они који се боре су малобројни из СНС. Ове друге ни микроскопом не могу да нађем. Када је тешко и када има проблема, када дође до сукоба са политичким противницима или се трпи притисак међународне заједнице - ту су само људи из СНС да се томе супротставе.

Партнери се огласе ретко и то тек након што им ја то замерим у јавности. Сарађиваћемо и даље, али ћемо тачно да измеримо снагу СНС и снагу других.

Врх СНС анализирао потезе пред редовне парламентарне и локалне изборе идуће године


Вучић је казао да ће СНС на изборе изаћи са досадашњим резултатима и навео да су они успели да промене "земљу без угледа, без самопоштовања, која није обележавала страдање у Јасеновцу, годишњице НАТО бомбардовања, која није поштовала жртве са Кошара":

- Претворили смо је у земљу која поштују своје жртве, подигли је из банкротства, имамо стабилан раст. Отворили смо музеје и ауто-путеве, за које нашим претходницима није ни падало на памет да их граде. Градимо нову инфективну клинику, сређујемо клиничке центре, све што је стајало по 30 или 40 година. Није идеално, али зато хоћемо да се поправљамо. Не да се поредимо са најгорима, већ да кажемо себи да смо могли боље и више.

Са Главног одбора напредњака у Хали "Пинки" у Земуну


Лидер напредњака је страначким саборцима поручио да ће на изборима бити "себи највећи противници":

- Немојте да потцењујете ни гнев људи у локалним срединама који су добијали обећања од наших локалних челника, а ништа од тога нису могли да виде. Немојте да се љутите на људе који траже да разговарају са вама, а до вас ни ја не могу да дођем, а камоли они. Ако не можете да решите проблем, то кажите, а он ће да поштује што сте издвојили време да га примите, а не да чека по сто дана. Зато ће да буде оваквих и оволиких промена, свидело се то некоме или не.


Најављујући да ће у изборној кампањи бити "измишљања тема", Вучић је упитао страначке сараднике колико су њихових људи видели да се супротстављају "онима који су хтели да га окруже у председништву и који су упадали са секирама и тестерама". Као позитиван пример издвојио је активисту СНС Немању Јоксимовића, који се претходног дана супротставио опозиционим активистима у намери да спрече отварање реконструисаног Трга републике у Београду:

- То је пример како можете да будете цивилизовани, мирни и да се супротставите бандитима који хоће да чупају знакове.

Поручио је функционерима СНС да уђу у свако село у Србији, да причају са људима уместо да седе у канцеларијама.

Прочитајте још - Вучић: Ви, странци добродошли сте, а да срушите Србију, да влада онај који нема народно поверење - сиктер (ВИДЕО)

Председништво СНС усвојило је закључак којим се до 10. октобра даје рок локалним самоуправама да доставе идеје - како ће листе да им изгледају, какав им је план, колико ће нових људи бити, колико се њих доказало, колико је оних који нису завредели поштовање народа и који ће отићи, шта је урађено до сада и шта би требало да се уради.


САМО НАРОД БИРА ВЛАСТ

ДОК сам ја жив, неће бити никаквих прелазних влада. Нема никакве шансе за те криминалне владе, где криминалци хоће да се врате на власт без избора. Бокија 13 у Србији нећете гледати.

Тако је Вучић у недељу одговорио на захтев дела опозиционих странака, међу којима су ЛДП и Двери, да се формира прелазна влада која би обезбедила фер услове за изборе.

- У једном дану су се ујединили Чедомир Јовановић и Бошко Обрадовић. Кажу, хајде Вучићу да ти изгласаш нас у владу и да то буде прелазна влада. Колико гласова Чедомире имаш, колико гласова Обрадовићу имаш, па би на власт без избора. Неће ниједан међународни представник да ми соли памет како ће изгледати власт у Србији. Док сам жив, бранићу наш народ и ову земљу - поручио је Вучић. - Ви, странци, добродошли сте, драги сте нам гости, а да срушите Србију, да влада онај који нема народно поверење - сиктер! Нема ништа од тога. Србија ће да чува своју слободу, независност, суверенитет.