ПОСМАТРАЧИ мисије ОЕБС могу да надгледају комплетан изборни процес: кампању и њено финансирање, бирачке спискове, процес гласања, отварање кутија и бројање гласова. А, шта ће бити њихове активности биће ускоро договорено, после посете Србији представника ОЕБС, који ће доставити препоруке за рад мисије.

Ова међународна организација у петак је потврдила да је примила позив министра унутрашњих послова и председника Радне групе за сарадњу са ОЕБС Небојше Стефановића да надгледа изборни процес. Долазак ОЕБС био је један од услова опозиције за излазак на биралишта, што су износили на састанцима са представницима власти на Факултету политичких наука.

Посматрачи међународне мисије били су чести гости на нашим изборима и раније. Били су део готово свих процеса за избор посланика и председника државе.

Прочитајте још - СРПСКА ЛИСТА: Политички послушници Приштине не бране гласове Срба

У приручнику који се налази на интернет-страници наведене су све области којима контролори могу да се баве. Међу њима су примена закона, ефикасан систем приговора и жалби, састав комисија, регистрација странака, бирача и кандидата, изглед гласачких листића, информисаност бирача, коришћење државних ресурса, слобода и надгледање медија, пребројавање гласова, приказ резултата...

- Припреме за надгледање избора се убрзавају у Србији, јер су највише власти изразиле спремност да дочекају мисију ОДИХР, која као независна институција у оквиру ОЕБС, надгледа изборе у земљама чланицама. Изборни стручањци су ове године посетили Србију већ три, а прошле године два пута. Преко пројекта ОДИХР пружамо подршку у областима изборне администрације, права бирача и регистрације, као и медија за време кампање - наводи се у саопштењу ОЕБС.

Све што посматрачи мисије запазе на терену на крају постаје део извештаја о изборима које су пратили.


ЗзС БОЈКОТУЈЕ

СТРАНКА Заједно за Србију коју предводи градоначелник Шапца Небојша Зеленовић одлучила је да не учествује на изборима на пролеће следеће године. Предстојећа изборна трка, тврде у саопштењу, неће бити фер.