КАО Влада, можемо да будемо ближи обичном човеку, мање у канцеларији, а више на терену, на шта је недавно указао и сам председник Републике Србије Александар Вучић. Што се резултата тиче, сви битни економски показатељи су виши од пројектованих: бележимо раст БДП, смањен је јавни дуг, имамо суфицит у буџету... Али, за мене, као председника ПУПС, најбитније је да и пензионери и радници и пољопривредници, у свом новчанику имају више.

Овако у разговору за "Новости" Милан Кркобабић, министар без портфеља, задужен за регионални развој и координацију рада јавних предузећа, одговара на питање шта је Влада могла да уради боље у протекле две године, а где је урађено и више од очекиваног.

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ - Кркобабић о Националном тиму за препород села Србије

* Како се ПУПС спрема за излазак на биралишта? Хоћете ли поново бити у коалицији са напредњацима?

- Програмски и акционо 150 општинских и градских одбора ПУПС потпуно је оспособљено. Ту смо самостално, на свим локалним изборима, укључујући сада и Медвеђу. Резултат солидан и само наш. Једина тачна вага за политичко мерење су изборна места. Нису то ни истраживачи јавног мњења, ни аналитичари, ни друштвене мреже, ни београдски кафићи. О коалицији - садашња је веома успешна и коректна, о будућој је још рано говорити.

* Да ли ће бојкот избора опозиције утицати на легитимитет? Има ли неки њихов захтев који бисте испунили?

- У свему томе нема ни наивних ни неуких, свако гледа своју рачуницу. Једно је сигурно - време полако истиче. А у том цајтноту, често дође до превида. Суштина није у појединачним захтевима, многобројни су и мењају се. Волео бих да чујем нека права решења за проблеме од животног значаја за Србију.

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ - Кркобабић обећао задругама 700 милиона динара

* Формиран је Национални тим за препород села, колико су реална очекивања да овај пројекат да конкретне резултате?

- Реална су онолико колико смо ми сви као друштво свесни поражавајућег стања на селу, али и јединствени у намери да то мењамо. Посебно истичемо подршку председника Вучића и Његове светости патријарха српског Иринеја. Уз себе имамо и Одбор за село САНУ, трансфер знања и технологија и оно што је неопходно у овом Сизифовом послу, а то је вера - сви чланови Националног тима у ово верују, и како Ршум каже: "Док је села и сељака, Србија ће бити јака!"


фото Ж.Кнежевић

* На колико средстава рачунате када је реч о овом пројекту?

- Колико год добијемо за ово, није довољно.

* Колико је задруга досад формирано и обновљено, а колико је у плану? Колико се годишње новца издваја?

- Од почетка пројекта "500 задруга у 500 села" 2017. године до данас формирано је 560 задруга, док се у претходном периоду 100 задруга годишње гасило. Бесповратним средствима Републике Србије помогнут је рад 94 задруге до сада, а ове године још око 60 добиће такве подстицаје. То значи да ће закључно са овом годином, држава за задругарство издвојити око 1,7 милијарди динара. Најисплативије је улагати у више фазе прераде производа, а најпотребније су у неразвијеним, пограничним и брдско-планинским подручјима где је једина шанса за опстанак и останак тамошњег становништва да се власници малих, а уситњених, поседа удруже.

* Да ли сте применили неки нови модел задругарства, или је "преписан" из старе Југославије?

- Модел је онај до кога смо дошли заједно са Одбором за село Српске академије наука и уметности и који актуелни Закон о задругама из 2016. године дозвољава, а за који лично сматрам да га треба још изменити и дорадити. Трудимо се да користимо искуства земаља западне Европе, Италије, Шпаније... Као председник ПУПС сматрам да је питање повраћаја одузете задружне имовине приоритет и да сви који крше закон и опструишу њено враћање треба да буду санкционисани. Одузета задружна имовина мора бити враћена.

фото Ж.Кнежевић

ХАЈДЕ ДА РАДИМО

* КОЛИКО би новца држава требало да уложи да у свим деловима Србије обезбеди грађанима исте услове живота?

- Улаже се много широм Србије. Потребно је време да се осети бољитак. У свему томе битно је имати самоиницијативу, преузети одговорност, веровати у себе и своју локалну заједницу. Хајде да радимо, од чекања нема вајде!

фото Ж.Кнежевић

НЕПРИСТОЈНО

* СМАТРАТЕ ли да је требало "освежити" министарски тим новим именима?

- Непристојно би било да ја, као један од министара, оцењујем рад својих колега. Суштина је у политици коју Влада креира и реализује. Тиме можемо бити задовољни.