БЕРЛИН-ОД СПЕЦИЈАЛНОГ ИЗВЕШТАЧА

НЕМА рокова које постављају Брисел и Берлин у вези са постизањем договора Београда и Приштине, али питање Косова мора бити решено како би Србија постала чланица Уније. Што пре се то уради, то боље. Ово би, уз оцену да реформе у Србији напредују у добром правцу, била кључна порука немачке канцеларке Ангеле Меркел, након сусрета са српском премијерком Аном Брнабић, у Берлину.

Председница српске владе нагласила је да са Немачком постоји само једна тачка неслагања, а то је управо - питање Косова. Указала је и на тешкоће у преговорима са Приштином, посебно због такса које су много оштетиле српску економију.

- Без историјског помирења Срба и Албанаца и дугорочног решења неће бити ни стабилне будућности Балкана - била је јасна Брнабићева.

Разговори који су, како су нагласиле обе стране, протекли у доброј и позитивној атмосфери, нису, бар према порукама које су послате после сусрета, довели до значајнијих помака у вези са евентуалном скицом компромисног решења између Срба и Албанаца, али су били одлична прилика да се изврши пресек стања и размене гледишта.

Конкретних предлога немачке стране у ком правцу би требало да иде компромисно решење на састанку, према речима Ане Брнабић, није било, а није било ни "црвених линија" Берлина.

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ - Брнабић: Имамо једну тачку неслагања са Немачком


Меркелова је рекла да о именовању специјалног саветника Париза и Берлина за дијалог који би долазио из Немачке, тренутно не може ништа да каже, али да су њена земља и Француска већ покушавале, као и да и даље покушавају да се контакти двеју страна поново покрену и како би се нешто урадило по питању такса.

Немачка канцеларка, која је премијерку Брнабић дочекала испред седишта своје канцеларије, уз највише државне и војне почасти, после радног ручка који је трајао скоро сат и по, овако је дала своје виђење о могућности да се Србија прикључи европској породици до 2025:

- Понекад је потребно више времена да неко постане део ЕУ. Чули сте којом динамиком Србија поспешује своју економију и спроводи реформу правосуђа. Зна се да мора да заврши ситуацију која се тиче Косова. Нама је важно да све земље кандидати испуне одређене услове. Дакле, ако Србија испуњава услове, онда можемо говорити о приступању, али то није толико важно колико је важно да их испуни.

Премијерка Брнабић је узвратила да европске интеграције остају стратешки циљ Србије и замолила канцеларку Меркел за даљу подршку Немачке европском путу Србије, захваливши јој на досадашњој политичкој, финансијској, техничкој и стручној помоћи.

Канцеларка Меркел, која је ове речи премијерке Брнабић поздравила осмехом и потврдним климањем главом, навела је и да је у процесу приступања Србије ЕУ важно спровести реформе правосуђа и обезбедити две трећине подршке на референдуму о уставним променама.

- Знамо шта нам је чинити да бисмо убрзали наше реформе, да је посебан фокус на владавини права. Причале смо и о уставним реформама, где смо стали и шта морамо да урадимо, али и о борби против криминала и корупције, о слободи медија, медијској стратегији, раду у парламенту, дијалогу са опозицијом и свему ономе што се тиче владавине права - рекла је Брнабићева.

Навела је да је захваљујући Берлинском процесу потписан Уговор о транспортној заједници, чије је седиште отворено у Београду, те подсетила да је један од резултата и опипљив успех регионалне сарадње Споразум о нижим ценама роминга које важе од јула. У прилог значаја тог процеса, додала је да је недавно успостављен први интегрисани гранични прелаз између Србије и Македоније, да се ради на инфраструктурном повезивању.

Српска премијерка упутила је у среду и позив канцеларки Меркел да посети Србију.

НЕМА ТРГОВИНЕ ОКО ПРИЗНАВАЊА

ПОВОДОМ спекулација у медијима да постоји одређена "понуда" Немачке да Србија призна Косово, а да заузврат добије велику инвестицију, Ана Брнабић је казала да оне нису тачне:

- Апсолутно нема никакве истине у томе. Немачке компаније не зависе од немачке државе. Чак ни неко ко је толико утицајан и кредибилан као што је Ангела Меркел, не може да утиче на то где немачке компаније инвестирају.

Премијерка је поручила и да је циљ њене посете Берлину и састанка са Меркеловом тај да се односи са Немачком још брже развијају, нарочито у области економије, и најавила да је време да се покрене нови талас немачких инвестиција у нашој земљи.

САРАДЊА ПОПУТ УСПЕШНЕ ПРИЧЕ

На инстаграм-профилу немачке канцеларке објављена је фотографија сусрета Меркелове и Брнабићеве, испод које је наведено:

- Наша сарадња је успешна прича. У Србији послује 400 немачких компанија које запошљавају 60.000 људи.

ВАЖНО ДА СЕ РАЗГОВАРА

УПИТАНА да ли и после разговора са Меркеловом, стоји при тврдњи да "нема наде" да Немачка "смекша" став када је реч о компромисном решењу које би могло да иде у правцу промена граница, Брнабићева је казала да је оптимиста, те да верује да наде увек има:

- Док год имамо добре разговоре, увек има наде да нађемо заједничко становиште и да се сложимо око тога како би могло да изгледа то компромисно решење.