Председник Србије Александар Вучић рекао је данас да су предлози, попут идеје Војислава Коштунице да се за Косово примени модел Хонгконга, нереални и непримењиви, а истовремено Србији отежавају разговоре и позицију у преговорима о Косову и Метохији.

Веома поштујем наше председнике, Тадића, Коштуницу, Николића, али моје је питање шта вам значи то као Хонгконг? Да изнајмимо територију на 100 година ?", узвратио је Вучић на питање новинара како види Коштуничину изјаву.

"Ко ће да то прихвати и с ким сте разговарали од Албанаца који већ имају неизнајмљену територију, коју су добили за време вашег мандата?", запитао је.

Додао је да је одговорио на овакав начин како би се видео бесмисао таквих предлога.

Несмисао тог предлога илустровао је чињеницом да у Хонгконгу живе Кинези, а на Косову и Метохији 93 одсто становништва чине Албанци, а не Срби.

Хајде да прекинемо себе да лажемо, да причамо бајке о себи, да се не понашамо као да смо највећа сила на свету, да се не понашамо да се све окреће око нас, да мењамо тезе сваког дана само што нам се не свиђа истина, зато што наше нежне уши неће да чују истину“, истакао је Вучић.

Он је подвукао да је ситуација на Косову много компликованија и тежа, те подсетио да је у време председничког мандата Коштунице почињен погром над Србима, а у време премијерског мандата спроведено изрицање независности.

Наша реакција тада је била или Хонгконг или саопштење - заборавили су на Хонгконг и било је саопштење“, критиковао је Вучић.

Поновио је да они који то предлажу покажу како то може и како ће тај предлог прихватити Албанци.

ПРОМЕНА ДЕЈТОНА-САМО ВОЉОМ НАРОДА Дејтонски споразум може да се мења само вољом сва три народа у Босни и Херцеговини, рекао је председник Александар Вучић после састанка са делегацијом политичког врха из Републике Српске. "То не може да буде воља једног народа", казао је Вучић на конференцији за штампу.
Позвао је да доведу људе да направе Хонгконг, јер он није у стању да то учини, зато што су то глупости.

Сутра ћу да поднесем оставку, само да ми гарантујете да ћете тај договор да постигнете. Немојте да се играте деце, дечијих игара. Нама је потребно реалан, озбиљан, објективан, државнотворни и државнички приступ решавању косовског проблема, а не дневнополитичко глупирање. Ајде проведи га данас, одмах се склањам. Само кажи народу да ћеш успети да то проведеш", казао је он додајући да се не обраћа Коштуници већ онима који су то на генијалан начин пренели.

Осврнуо се и на изјаве да је решење у помирењу и дозволи Албанцима да се лече у нашим болницама.

Па лече се. Пуне су наше болнице Албанаца. Али, како ћете да се помирите када Албанци то неће? Прекините да лажете себе, не само домаћу јавност. Сви заједно обмањујете јавност. Реците каква је истина, па у тим оквирима да нађемо како да решимо то питање. Обмањујете јавност, јер нежне српске уши више воле да чују лаж него горку истину“, рекао је он наводећи као пример лечење рака камилицом уместо хемотерапијом.

Срби, каже, воле да слушају о Кипру, Хонгконгу као решењу, а ради се о причама које не личе на наш случај.

ПРОЧИТАЈТЕ И: ВУЧИЋ С ДОДИКОМ И ПРЕДСТАВНИЦИМА РС: Тема - декларација СДА? (ФОТО)

"Престаните са лажним примерима и другим глупостима јер тиме отежавате Србији било какав озбиљан разговор о било чему, доводите земљу у тешку позицију", истакао је он.

НАСТАВЉАМО ПОМОЋ РС, СТИЖЕ ПОГОН ФАБРИКЕ У ДРВАР

Председник Александар Вучић најавио је да ће, врло ускоро, у наредним данима или недељама, у Дрвару, већински српском граду у Федерацији БиХ, бити основан и направљен један мањи погон домаће фабрике у државној својини, у којој се очекује место за више од 100 запослених.

"То је наша конкретна помоћ, ствари о којима желимо да разговарамо и начин на који желимо да их решавамо”, подвукао је Вучић на прес конференцији након састанка са политичким представницима Срба из РС.

Председник Србије је пренео новинарима да се на састанку разговарало о наставку пружања подршке Српској, да је постигнута пуна сагласност свих и да ће Србија настојати да економски помогне колико може и Републици Српској, али и Федерацији БиХ, нарочито тамо где живи српски народ.

Вучић је подвукао да у Србији, а и у РС, постоји опредељеност за стартешки дијалог са Бошњацима, јер само кроз разговор морају да се решавају проблеми.

"Нама никада није сметало ни када је Шефик Џаферовиоћ (бошњачки члан Председништва БиХ) долазио у Рашку област, или Санџак, иако су на тим скуповима његови домаћини говорили и о прављењу специјалног статуса за Санџак, који не постоји у Уставу као посебна категорија", истакао је Вучић.

Како је рекао, на то ћутимо, јер су нам важнији мир и добри односи и живот са Бошњацима, као што је и Бошњацима у Србији важније када ће бити готов аутопут од Пожеге до Дуге пољане, и даље до Бољара и када ће бити повећања плата и пензија.


Увек смо били уздржани и зато не могу да прихватим ту врсту оцена и осуда оних који би Србији да забране да брине о свом народу у Српској”, категоричан је Вучић.

Пренео је новинарима да је забринут, јер је слушао забринуте људе на састанку, будући да нико није рекао да није забринут.

Али, и поред тога, истакао је да ће позиција Србије да буде инсистирање на дијалогу, очувању мира и стабилности, а у том правцу је и његова молба и позив на уздржаност, како би се све учинило да се смање тензије.

Позивом на уздржаност Срба, каже, не жели да каже да је било ко од њих одговоран за насталу ситуацију, већ то значи да се води рачуна о сваком свом потезу, када је ситуација у региону у питању.

Додао је да од других не може ништа да тражи, јер, како је приметио, како може било шта да тражи када неко са индигнацијом одбацује процесуирање ратних злочинаца из сопственог народа, већ их доживљава као хероје, док као злочиначки види само српски народ.

Вучић је поновио да је мир потребан као "хлеб нашусни", као и еконосмки напредак.

Он је рекао да се неће поновити односи који су нас пре неколико деценија коштали много живота људи, као и материјално, када је Србија уводила санкције РС… те да сада не постоје сукоби између Србије и Српске.

Вучић је захвалио Додику на идеју да Србија и РС заједно обележавају све догађаје из прошлости, те пренео да је данас прихваћена још једна Додикова иницијатива - да се заједнички приступи изградњи јединствене српске дијаспоре, којој се није посвећивало довољно пажње.


ПРОБЛЕМ ПОСТОЈИ, МИ МОРАМО БИТИ УЗДРЖАНИ

Председник Србије Александар Вучић пренео је данас новинарима, после састанка са представницима Републике Српске, да су поделили забринутост због Декларације СДА, да су констатовали да проблем постоји, али да је његов апел да покажу пуну уздрзаност и да не реагују пренагљено.

Он је на заједничкој конференцији за новинаре рекао да нам је мир потребан као "хлеб насушни" и да је ове људе и њихову забринутост потпуно разумео, али да их је замолио да не реагују пренагљено.

Такође је одбацио сталне приговоре да се Србија наводно меша у унутрашње ствари БиХ, иако је потписница и гарант спровођења Дејтонског споразума.

"Неки сматрају да ће Србија док год постоји бити сувише велика и јака. И када бисмо је скоро уништили, не би била онолико мала колико би они желели", приметио је Вучић.

"Политика Србије је разговор, дијалог, очување мира и стабилности. Мој позив је на уздржаност и шта год ми можемо да учинимо да тензије смањимо... Апел Србима у име Србије, зато што нам је мир потребан као хлеб насушни. А Србија ће бити уз свој народ, нећемо поновити оне односе које смо имали некада и који су нас коштали много, живота људи", рекао је Вучић.

Он је истакао да би "било какав сукоб знацио економски крах и крај добре будућности за све нас".

Подсетио је да је Србија гарант Дејтонског мировног споразума, који може да се мења само договором сва три народа.

А на евентуалне приговоре што се Србија бави Декларацијом СДА узвраћа подсећањем да је Србија као страна потписница тог споразума дужна чува поредак успостављен Дејтонским мировним споразумом.

"Србија је обавезна да да своју реакцију, мишљење и суд на свако њено кршење", рекао је Вучић.

Он је прочитао шта су све обавезе Србија по Дејтонском споразуму, како у региону не би говорили да се Србија понаша неодговорно и да се меша у унутрашње ствари других земаља.

ПРОЧИТАЈТЕ И: Додик: Јединствено за интересе српског народа

Објаснио је да се суштинске обавеза Србије као сукцесора СР Југославије да се могу поделити у две врсте, које су изричито прописане одредбама Општем оквирног споразуму и могу се даље поделити у три групе.

То је да Србија и БиХ признају једни друге као сувуерене државе у међународним признатим границама, начело за споразум о региналној контроли наоружање и споразум Србије и НАТО о транзитним аранжманима, рекао је Вучић.

"Друга врста обавеза је из чињенице да је Србија страна потписница Дејтонског споразума, а циљ успостављање и одржавање трајног мира. Србија је гарант спровођења мировног споразума, то јест дужна је да чува поредак који је успорављен Дејтонским мировним споразумом. За свако крсење Дејтонског споразума који је међуинародни правни уговор Србија је обавезна да да своју реакцију, своје мишљење и суд. За оне који су намерно неписмени или се праве да им то објасним".

"Да објасним онима који се праве неписменим, био сам једини лидер који није ишао у току кампање у БиХ и мешао се у изборни процес. Ердоган је поцео своју кампању из центра Босне и нико није правио проблеме. Неки сматрају да Србија док постоји да це бити сувише велика и јака, када бисмо је скоро уништили не би била онолико мала колико би они желели", рекао је српски председник.

Каже да је тражио у складу са принципом добре вере и савесног понашања - бона фиде да разговра о декларацији СДА са свим људима из Републике Српске и да су и они то претходно тражили.


Рекао је да су представницима парламентарних странака у Српској, као и њено руководство, осудили СДА декларацију, као и да су сагласни по два питања: једно је однос према опстанку Републике Српске, друго је веома негативан према тексту деларације СДА и других докумената, а трећи однос је поштовање према Србији и жеља за најбољим односима са Србијом.

Политика Србје је, истиче Вучић, да на све то Срби морају да буду веома уздржани, рекао је и позвао и Милорада Додика и Жељку Цвијановић и све наше људе да покажу пуну уздржаност и да не реагују пренагљено већ у складу са интересима Српске и Србје, као и БиХ, а то је да дамо све што можмео од себе да се сачува мир и стабилност.

"Било какав сукоб значио би екононски крах и крај за све нас и крај добре будућнсоти за све нас. Зато да покушамо да позовемо све актере на смиривање тензија и на поштовање Дејтонског спораузма. А полтичика позиција Србије да ми поштујемо постоајање БиХ као једна државе, коју чине два ентитета, са свим њиховим налдезнжостима, као и договор три конституивна народа - Срба, Хрвата и Бошњака. Та позициај је принципијелана и непромењива", навео је Вучић.

Истиче да Дејтонски споразум једино може да се мења договром сва три народа, а не наметањем воље једног народа другим народима.

"То морају да знају сви", истакао је он указујући да је Србија гарант Дејтонског споразима.

ДОДИК: ЗАБРИНУТИ СМО ЗА БУДУЋНОСТ, СДА ДА ПОВУЧЕ ДЕКЛАРАЦИЈУ


Српски члан Председништва БиХ и лидер СНСД, Милорад Додик, изјавио је данас, након разговора са председником Србије Александром Вучићем, да је за Србе у БиХ Република Српска приоритетна и најважнија, да је јединствен став српских политичких партија да је Програмска декларација СДА неприхватљива за Српску и да је порука Бошњацима да од тог документа да одустану.

Уколико бошњачка страна то не уради, Додик је поручио да су Срби у Републици Српској данас веома забринути за своју будућност и да немају права да буду ни неопрезни, ни наивни.

Обраћајући се новинарима након састанка представника власти РС и парламентарних српских политичких партија у БиХ са председником Србије, Додик је констатовао да они у овом треутку немају исте ставове о томе шта учинити, али су, казао је, јединствени у томе да одбацују декларацију СДА.

Према његовим речима, место за креирање ставова према том документу је Скупштина Републике Српске и, како је казао, апсолутно тражи активирање права РС на самоопредељење до отцепљења.

Додик је рекао да су Срби одлучни да се бране у сваком погледу и да очекују помоћ од Србије у свему.

Прочитајте још - Додик одбио условљавање Бакира


Рекао је да су председника Вучића и премијерку Ану Брнабић упознали са актуелном политичком ситуацијом у БиХ.

Истакао је да је у овом тренутку српским политичким стракама потребан консензус и јасан одговор на декларацију СДА усвојену на надавном конгресу.

Тај одговор, према његовим речима, мора бити снажан, јасан и јединствен.

Додок је истакао да та политичка декларација није само документ СДА, већ свих бошњачких странака у БиХ и да су та документа трајно опредељење Бошњака у БиХ.

Србима у РС, казао је Додик, су од раније познати такви ставови Бошњака, као и да они у томе имају подршку странаца, оних који промовишу систем друштва на либералним основама.

"За нас је Република Српска приоритет и једина могућа опција. Одбацујемо декларацију као атисрпску и антидејтонску која има за циљ да сруши постојећи политички систем у БиХ”, рекао је Додик.

Упозорио да, на пример, у Федерацији постоји шест фабрика за производњу наоружања, а у РС ниједна и на чињеницу да се у БиХ враћају ратници из Сирије, који су ратовали за тзв. Исламску државу.

Све то, истакао је, код Срба угрожава осећај безбедности и стабилности.

Вучића и Брнабић су, казао је, о свему информисали у настојању да обезбеде евентуалну подршку Србије у одбрани РС.


Подсетио је да је и раније тражио да се пошаље јасна порука да сваки напад на српску заједницу, значи напад на Републику Српску.

“Од Србије тражимо да нам помогне, потребно нам је оспособљавање наших безбедностних јединица, јер ова документа су њихов крајњи циљ, они желе БиХ само за себе, без Срба и српског језика”, рекао је Додик.

Поновио је да је сасвим сигурно да је декларација СДА усмерена на рушење Републике Српске и српског идентитета, јер они афирмишу босански национални идентитет и језик који би требало да уништи било какво постојање Срба.

“Одговор Срба у БиХ зато треба да буде снажан и јединствен према било каквој могућности да та опредлејења они (Бошњаци) покушају да реализују. Наша јасна порука је да смо спремни одсутно да бранимо РС, али и да је потребно да вратимо дијалогу, да очувамо стабилнотст и мир и да се вратимо поштовању Дејтонског споразума. То значи да СДА мора да повуче ова документа. А, ако то не ураде немамо право да будемо неопрезни и наивни, јер само када смо то били, увек смо били побијени”, казао је Додик.

Захваливши председнику Вучицу и премијерки за финансијску подршку коју Србија пружа Републици Српској, Додик је рекао да је то до сада већ више 35 милиона евра, укључујући и помоћ за четири српске општине у Федерацији БиХ.