Одлука Централне изборне комисије да се на косовским парламентарним изборима не може гласати са српским документима донета је с циљем да што мање Срба изађе на предстојеће изборе и гласа, изјавио је данас потпредседник Српске листе Далибор Јевтић.


Он је за РТС навео да је јасно циљано да се број оних који ће гласати за Српску листу умањи и то ће имати за последицу у смислу процента који ће Српска листа освојити на наредним изборима.

Јевтић је додао да одлука има за циљ да што мањи број Срба изаде и гласа, узимајући у обзир чињеницу да ће више од 95 одсто Срба подржати Српску листу.

То се односи углавном на гласове Срба на северу Косова, каже Јевтић и додаје да су идентификовали да постоји велики број оних који на северу КиМ не поседују косовска документа, који су уписани у бирачки списак.


Прочитајте још: АКЦИЈА УОЧИ ИЗБОРА НА КиМ: Америка Србима одузима гласове

"Ми смо на овај проблем указали посматрачкој мисији ЕУ, предали смо све претходне одлуке, закон, шта стоји у закону, и указали да је то кршење закона, а видећемо до изборног дана да ли ће се то променити", каже Јевтић.

Остаје као последња инстанца Уставни суд, каже он и додаје да не полажу наду да ће било која од ових институција подржати жалбу, али не одустају.

Ни раније изборни процеси на Косову и Метохији нису били без изазова, сукоба у кампањама и одлука које су штетиле Србима.

"Били смо у прилици да разговарамо са представницима медународне заједнице који су некако ћутали на све ово и добили смо информацију да негде подржавају све ово, осим мисије ОЕБС-а која је стала у заштиту закона и рекла да ово није у складу са законом", рекао је Јевтић.

Он је додао да је оно што је интересантно да у тој одлуци стоји да расељена лица која гласају путем поште могу да се идентификују путем избегличких легитимација, али не могу да са истим тим легитимацијама гласају на сам изборни дан, што је апсурд.

"Ми се бојимо да ово није последња ствар коју ће Албанци покушати да ураде, али иза овога не стоје само Албанци већ и представници других политичких странака који себе представљају за српске, чак смо чули да је Самостална либерална странка та која је покренула ову иницијативу", рекао је Јевтиц.

Говорећи о броју бирача који немају косовска документа, Јевтић каже да је Српска листа кренула у идентификацију и у питању је, до сада 2.000 бирача.

"Комуницирамо са грађанима, покушавамо да проблем решимо, када будемо имали коначан и тачан број изаци ћемо у јавност", рекао је он.

Он каже и да међу албанским партијама доминира неколико тема, а то је да се странке утркују да покажу ко је гласнији у говору против свега што долази из Србије и против Србије.

Сви говоре да такса од 100 одсто неће бити укинута, а са друге стране зна се да ће то бити прва одлука нове косовке владе којом це се бавити, рекао је потпредседник Српске листе.

"Забринути смо јер уколико се реторика пооштрава може да утиче на однос људи на терену, што је опасно", закључио је Јевтић.