САСТАНЦИ са немачком канцеларком Ангелом Меркел, а потом и са председником Владе Грчке Киријакосом Мицотакисом, први су данас на дневном реду Александра Вучића током његовог четвородневног боравка у Њујорку. Српски председник до четвртка учествује на 74. заседању Генералне скупштине УН, чија ће главна тема бити климатске промене. Ипак, Вучићев приоритет су косовско питање и међудржавни односи.

Састанак са Меркеловом заказан је на њену иницијативу, а Вучић је рекао да га је изненадило што је немачка канцеларка, која у САД остаје дан и по, затражила састанак са њим и да јој је захвалан на тој врсти пажње.

Према програму, председник Вучић ће другог дана боравка присуствовати отварању заседања и имати сусрет са генералним секретаром УН Антониом Гутересом, а Генералној скупштини УН обратиће се у четвртак.


ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ: ПРВИ СУДИЈА УНМИКА ОТКРИВА: Американци штитили тзв. ОВК и пропуштали терористе на југ Србије

Током боравка у Њујорку срешће се и са руским министром спољних послова Сергејом Лавровом, затим премијером Ирске Леом Варадакаром, председницима Гватемале и Палауа, Џимијем Моралесом и Томасом Ременгесом. Разговараће и са челницима Светског јеврејског конгреса Роналдом Лодером, и Светског економског форума Бергером Брендеом.

На његовој агенди је и разговор са в. д. помоћника секретара за европске и евроазијске послове у Стејт департменту, Филипом Рикером и политичким директором Форин офиса Ричардом Муром.

Председник Србије присуствоваће и пријему који приређује председник САД Доналд Трамп за учеснике заседања.