Не треба дозволити политизацију Интерпола, јер би то имало несагледиве последице по будући рад најстарије међународне полицијске организације, истакла је државни секретар Министарства унутрашњих послова Биљана Поповић Ивковић у разговору са Полом Емилом Чингом Ахуком, представником Амбасаде Демократске Републике Конго.


"Поповић Ивковић је позвала представника Демократске Републике Конго да, приликом гласања о захтеву такозваног Косова, буду на страни међународног права, Резолуције 1244 СБ Уједињених нација, Устава и правила Интерпола, односно да гласају против пријема", саопштио је МУП Србије.


Она је подсетила и да је на Генералној скупштини Интерпола у Пекингу 2017. године усвојена "Корелова резолуција" која јасно предвиђа да будуће чланице ове организације могу бити само чланице или посматрачи у Уједињеним нацијама, што такозвано Косово свакако није, наводи се у саопштењу.

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ: Поповић Ивковић: Електронске наруквице повезане са полицијом, за заштиту жртава од напасника


Ахука је истакао да између Србије и Конга постоје дугогодишњи пријатељски односи и да је њихов став по питању Косова непромењен, односно наставиће да поштују територијални интегритет Републике Србије.