У Уједињеним нацијама у Њујорку почео је целодневни самит о климатским променама, како би се спречцило да глобално загревање достигне још опасније нивое.

Први потпредседник Владе Србије и министар спољних послова Ивица Дачић учествовао је данас на Самиту о климатским променама у организацији генералног секретара Уједињених нација Антонија Гутереша у Њујорку.

"Земља испушта хладан крик: Престаните", речи су којима је генерални секретар УН Антонио Гутерес отворио самит, преноси АП.

Гутерес је поручио светским лидерима да није време за преговоре већ за деловање како би се постигла неутралност угљеника до 2050. године.

Он је рекао да жели да ограничи повећање глобалне температуре, те додао да свет то може да постигне.

Прочитајте још: Дачић на више скупова током боравка у Њујорку

Скуп је окупио шефове држава и влада, представнике пословног и цивилног сектора, а најављени су нови кораци у суочавању са климатским променама, саопштило је Министарство спољних послова.

Скупу су се обратили, између осталих, немачка канцеларка Ангела Меркел и француски председник Емануел Макрон.

Док су председници и премијери разговарали о томе чему се надају у оквиру својих граница, француски председник Емануел Макрон подсетио је колеге да у своју трговинску и финансијску политику морају да укључе климатске промене.

Макрон је рекао да земље не би требале да увозе робу која повећава загађење угљендиоксидом.

Такође је замолио остале нације да повећају своја давања у Зелени климатски фонд, који помаже сиромашним нацијама у вези решавања климатских питања.

Више од 60 светских лидера је спремно да разговара, међу којима су они из Новог Зеланда, тешко погођених Маршалових острва, али и Индије и Немачке.

ТРАМП СВРАТИО НА САМИТ О КЛИМАТСКИМ ПРОМЕНАМА

Иако Сједињене Државе нису биле на дневном реду, амерички председник је непланирано свратио на Самит.

Доналд Трамп се задржао око 15 минута, али није говорио.

Како преноси АП, он је пажљиво слушао обраћање немачке канцеларке Ангеле Меркел и индијског премијера Наренду Модија пре него што је напустио салу.