НОВИ шеф дипломатије ЕУ Жозеп Борел именоваће свог личног изасланика за дијалог Београда и Приштине и неће дозволити да Брисел за преговарачки сто пошаље свог емисара - незванично сазнају "Новости" у дипломатским круговима.

Овај кадровски маневар може значајно да утиче на наставак дијалога, јер је неформални план у Бриселу био да ЕК практично скрајне Борела из преговарачког процеса, зато што долази из Шпаније, која не признаје лажну државу Косово. Наводно, у оптицају је била опција да изасланика именује Савет ЕУ, а не Борел, и у том случају посредничку улогу имао би дипломата из Немачке. Да је ова варијанта прошла, то би био преседан, јер је досад главна медијаторска функција у дијалогу припадала шефу дипломатије ЕУ.

Све ово дешава се у моменту када велике силе покушавају да у преговоре увуку своје људе. Тако су Американци одредили Метјуа Палмера да "мотри" на Западни Балкан, што укључује и наше преговоре са Приштином, а да ће се директно позабавити косовским чвором у петак је потврдио и француски лидер Емануел Макрон:

- Чекам да се заврше избори на Косову, како бих се укључио у решавање проблема у дијалогу - навео је председник Француске, током краћег сусрета у Њујорку са српским шефом дипломатије Ивицом Дачићем.

Прочитајте још - ПОРУКА ПУТИНА: Нема решења за КиМ без Русије

Резимирајући разговоре у Њујорку са представницима великих сила, председник Александар Вучић је за ТВ Прва рекао да само Сергеј Лавров говори о нашем територијалном интегритету, док други кажу да ми нарушавамо туђи територијални интегритет. На питање колико смо удаљени од договора, Вучић је рекао да то "може да буде пет месеци, може и 50 година, а можда и никада".

Дачић са Макроном и његовом супругом Брижит

Политички аналитичар Драгомир Анђелковић каже за "Новости" да је од формата будућег дијалога много важније питање како ће се Запад, а пре свега САД, поставити према албанској страни, која је све време преговора била некооперативна.

- Није формат дијалога у претходном периоду био неуспешан, већ су Албанци све време били заштићени. Због тога, да би се дошло до компромисног решења, неопходно је да САД изврше притисак на њих - указује Анђелковић.