ЕВЕНТУАЛАН бојкот избора, који је најавио део опозиције предвођен Савезом за Србију, могао би да резултира тиме да у дану за гласање код куће остане око 600.000 људи. Ову рачуницу износи консултант "Ипсоса" Срђан Богосављевић који објашњава, да то имплицира да би на биралишта изашло око 2,9 милиона људи.

То би значило да би право да гласа на парламентарним изборима на пролеће следеће године могло да искористи око 43 одсто људи, од око 6,7 милиона колико их је у бирачком списку.

На изборна места у Србији у последњих десет година најмање гласача изашло је 2014. године и то 53,07 одсто, а највише их је било 2008. - 61,35 процената.

Прочитајте још - Демократе обарају бојкот?

Владимир Пејић, из "Фактора плус", сматра да ће се сви после избора прогласити победницима. Како наводи, опозиција ће рећи да је бојкот успео, а власт да није, јер је одзив, на пример, од око 40 одсто приближан статистици коју смо имали на неким ранијим изборима:

- Десетак одсто људи мање не значи ништа. СНС има утемељене бираче и више од 50 одсто по свим истраживањима. Резултатски, бојкот ништа не мења, осим што на њему математички могу да "ушићаре" мање партије које буду ишле у изборну трку.

Према речима Пејића, не постоје критеријуми о излазности по којима би се могло рећи да је бојкот успео, али за једно друштво није добар имиџ да део политичких организација не жели да учествује.

- Колико год људи да изађе, избори ће бити легални и легитимни. Нема ни законске ни моралне границе, осим ако, рецимо, излазност буде есктремно ниска што је заиста нереално очекивати. Није кључно питање излазности него какве ће бити реакције дан после.

Он подсећа да је на референдуму о имену у Македонији, уз организован бојкот, гласало 30 одсто људи:

- Сутрадан је међународна заједница изашла и рекла да су резултати легитимни. Могла је да каже и другачије.

Прочитајте још - Многи и даље бојкотују бојкот

ТЕШКО ПРОЦЕНИТИ РАЗЛОГ

ПЕЈИЋ каже да је засад тешко дати процене колико људи неће гласати, јер се још и не зна ко ће све бојкотовати изборе. Чињеница је, наводи, да ко не иде на изборе не може да говори о својој снази, јер је није проверио. Такође, у Србији има доста бирача који су апстиненти и не зна се хоће ли они сада изаћи на изборе. Уз то, тешко је проценити из којих разлога неко неће гласати. У тих, рецимо, десетак процената мање бирача, могу да буду они који подржавају бојкот, али и људи за које није прихватљива ниједна од понуђених опција на гласачком листићу.