Ричард Гренел, специјални изасланик америчког председника за дијалог Београда и Приштине започео је у среду своју мисију на Космету саставши се са председником тзв. државе Косово Хашимом Тачијем.


Састанак на којем је дошао у друштву амбасадора САД у Приштини Филипа Коснета отпочео је око пет минута до 13 сати у Тачијевом кабинету а завршио се око петнаест минута до 14 сати. Иако је првобитно "Коснет" објавио на Твитеру да Гренел и Метју Палмер заједно долазе на КиМ, Палмер није виђен на поменутом састанку са којег се очекује званично саопштење за јавност предсендика тзв. Косова.

Гренел се у поподневним сатима састао са лидерима албанских политичких партија, док према сазнањима “Новости” састанак са представницима Српске листе није предвиђен.

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ - Tramp imenovao specijalnog izaslanika za pregovore Beograda i Prištine

Иначе, иако је најављен и Гренелов долазак у Београд и овај специјални изасланик америчког председника који би требао тек да званично преузме ту дужност, наставља праксу досадашњих америчких али и међунаорндих званичника који су укључени у дијалог Београда и Пришптине, а који као по неком правилу долазе прво у Приштину а потом Београд.

ГРЕНЕЛ: НАДАМ СЕ ДА ЋЕ СЕ КОСОВО И СРБИЈА УБРЗО САСТАТИ И ДА ЋЕ ПРОНАЋИ РЕШЕЊЕ

Специјални изасланик председника САД Доналда Трампа за преговоре Србије и Косова амбасадор Ричард Гренел рекао је данас у Приштини да се нада да ће се Косово и Србија убрзо састати и да ће пронаћи решење, саопштено је из кабинета председника јужне покрајине Хашима Тачија.

Гренел је током састанка са Тачијем рекао да ће споразум између две државе бити камен темељац за привредни раст и допринеће благостању свих грађана.

"Председник Тачи се захвалио амбасадору Гренелу на подршци коју су Сједињене Америчке Државе пружале Републици Косово у свим периодима. Од 2008. године није било усмерено оволико пажње САД према Косову", рекао је председник Тачи и додао да то "повећава поверње и нашу веру у тражењу мировног споразума са Србијом".

Током састанка, како је саопштено, Тачи је рекао да ће Косово бити конструктивно у проналажењу решења, које ће отворити пут развоју.

"Активно учествовање САД у проналажењу коначног решења између Косова и Србије биће одређујуће", казао је косовски председник.