Иако није био ни поменут, Покрет Самоопредељење се ипак осетио позваним да се огласи поводом питања, које је британском амбасадору у Приштини поставио председник Србије Александар Вучић, у вези са заставом Албаније истакнутом током разговора Николса Абота и Аљбина Куртија.


Вучић је, наиме, на друштвеним мрежама питао амбасадора Абота на чијим изборима су победили Курти и његово Самоопредељење, имајући у виду да је током њиховог разговора била истакнута застава Албаније.

Самоопредељење, пак, сматра да Вучић не може да коментарише симболе, јер, како кажу, „Косово је демократија у којој нико никоме не намеће идентитет или симболе, још мање политичку вољу".


ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ: Вучић питао британског амбасадора: Пред чијом сте се заставом поносно сликали са Куртијем?

Члан руководства тог покрета, Љибурн Аљију, је најпре на свом фејсбук профилу подсетио да је Вучић раније у Митровици говорио похвално о бившем председнику СРЈ и Србије Слободану Милошевићу, те додао да због тога председник Србије није, како каже, "ни у моралном ни у политичком смислу", у позицији да се жали на њихове националне симболе, под којима "нису освајали ни нашкодили ниједном комшији".

Иначе, уместо британског дипломате, коментар на Вучићево питање упућено Аботу је објавила Амбасада, такође, на друштвеним мрежама, у којем кажу да није до њих како ће њихов саговорник уредити страначки простор, где су се састали Абот и Курти, иако питање није било зашто је застава у поросторији, већ зашто се амбасадор фотографише под заставом друге земље.

Вучић је потом захвалио на, како је навео, јасном одговору и поручио: "Сви смо све разумели".