Током данашње посете руског премијера Дмитрија Медведева Београду требало би да буду дефинисани услови куповине савремене војне опреме, односно набавке ПВО система "панцир С" и изградње Истраживачког центра за нуклеарне технологије, пише "Блиц".

Прочитајте још: ДМИТРИЈ МЕДВЕДЕВ ЗА "НОВОСТИ": Русија је против једностраног прекрајања мапе Балкана

"У делегацији би требало да буде и директор руске државне корпорације Росатом Алексеј Лихачов с којим ће бити потписани документи око услова изградње нуклеарног истраживачког центра који су везани за финансирање и логистику руске стране. Посебна пажња посветиће се условима набавке ПВО система "панцир С" по знатно нижој цени. Начелни договор је био да за српску војску та цена буде 10 милиона долара, али пошто је овај споразум тајна не зна се да ли ће се сви услови куповине дефинисати током посете Медведева", наводи саговорник листа.

Током посете Медведева биће, између осталог, потписан и фитосанитарни споразум којим ће се јасно дефинисати услови под којима ће Србија у будућности моћи да извози воће и поврће у Русију. Тиме ће се избећи досадашњи неспоразуми везани за извоз воћа и поврћа у ту земљу.

Тај документ је изузетно важан за нашу страну, јер се очекује да се након јасно дефинисаних критеријума, који су недавно усагласиле обе стране, повећа извоз српских пољопривредних производа, чија је вредност прошле године била око 320 милиона долара, а потписаће га са српске стране министар пољопривреде Бранислав Недимовић.

Поред овог споразума, српска и руска страна потписаће и још три у области железничке инфраструктуре.