Члан Савета за политику демократизације и стручањак за спољну политику ЕУ Тоби Вогел каже да је формално признање Косова увек био крајњи, али јавно неизречен циљ Европске уније у дијалогу Београда и Приштине.

Пуна нормализација односа Београда и Приштине захтева пуно признање”, оцењује Вогел за Танјуг вест да је ЕУ променила став и да би од Београда могла тражити признање, коју је изасланик Сједињених америчких држава пренео српском председнику Александру Вучићу.

Он даље појашњава да би "сваки исход дијалога Београда и Приштине који подразумева ''мање од признања'', послао сигнал да је независнсот Косова "условљена и недовршена".

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ - Vučić: Traže priznanje Kosova, a ne nude ništa; Bez rešenja za KiM neodrživ ekonomski razvoj

То би охрабрило земље чланице које још нису признале Косово да наставе такав приступ и блокирају косовски пут у ЕУ и међународне организације”, наводи Вогел разлоге јавно неизречене политике ЕУ.

Тоби Вогел уз то додаје да не верује да се ЕУ политика сада мења и да пуно признање постаје предуслов пред наставак дијалога Београда и Приштине, јер ЕУ још нема новог шефа дипломатије који би таквим одлукама требало да се бави.

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ -  Vučić: Kompromisno rešenje; Grenel: Obe strane da sarađuju (VIDEO)

Уз то такав предуслов би убио преговоре пре него што би и били настављени, тако да то нема никаквог смисла”, оцењује Вогел.

Трећи разлог због чега мисли да ЕУ није условила дијалог Беграда и Приштине пуним признањем независности Косова Тоби Вогел види у чињеници да на такво условаљање не би пристало пет земља чланица ЕУ које саме нису признале независно Косово.