МОДЕЛ "две Немачке" могло би да буде решење косметског питања које је Метју Палмер имао на уму када је изјавио да не искључује могућност да две стране договоре нешто што "не би било до краја међусобно признавање, али било би боље него ово што сада имамо".

Током изјава за медије после сусрета са председником Александром Вучићем прекјуче у Београду, специјални изасланик САД за западни Балкан није се дотицао тога какав коначни исход дијалога са Приштином Америка очекује. Али је, касније гостујући на РТВ Војводина, више пута истицао одраније познат став: да је за САД међусобно признавање идеално решење. Додао је, ипак, да може бити и креативног решења без потпуног међусобног признавања.

Професор Факултета политичких наука Драган Ђукановић каже за "Новости" да то асоцира на модел "две Немачке", које су своје односе уредиле уговором из 1972. и који је био на снази до 1989.

- Ту није било међусобног формалног признавања, а Западна и Источна Немачка су обе постале чланице УН и свих других међународних организација. О том моделу, као решењу за косовско питање се доста раније говорило, али не знам да ли је он још на столу.


Прочитајте и: Vučić i Fabrici o EU integracijama i nastavku dijaloga: Srbija mora da nastavi svoj put u EUЗа аналитичара Драгомира Анђелковића, нема дилеме да је Палмер мислио на идеју коју је пласирао немачки дипломата Волфганг Ишингер, некадашњи члан посредничке "тројке" Контакт групе за Косово, али он сматра да Србија не треба да наседне на ту врсту замке.

- Они од почетка лукаво говоре о "две Немачке", без прецизирања шта се ту све подразумева. А Србија би вероватно била спремна да разговара и о признавању једног дела Косова ако дође до његове фер поделе, тако што би нама остали север, Косовско Поморавље и манастири.

Волфганг Ишингер, фото ЕПА

После разговора са америчким изаслаником, председник Вучић саопштио је и да му је Палмер пренео шта се Вашингтону не допада у српској политици, а Анђелковић сматра да је ту као кључно истакнуто залагање Београда за повлачење признавања:

- Безобразлук је да нам се то и помене јер је Америка део наше територије признала за независну државу, па Београд и поред тога са њима сарађује. Такође, верујем да имају примедбе на то што набављамо оружје од Русије и што с том земљом војнотехнички сарађујемо.

ЈАСНА ПОРУКА ОПОЗИЦИЈИ

СА америчким изаслаником јуче су разговарали и представници дела опозиције, а Амбасада САД је на "Твитеру" објавила да је Палмер "нагласио важност учешћа у демократским дебатама". Један од лидера СзС Драган Ђилас је на свом твитер-налогу написао да је Палмеру дао поклон који ће убудуће давати свим дипломатама са којима се сусреће, а реч је о насловним странама на којима ће своју слику заменити њиховим. "Да напокон схвате у каквој диктатури живимо и каквој сатанизацији смо изложени" - написао је Ђилас.