ДИПЛОМИРАНИ економиста Миодраг Стојановић и његова супруга Слободанка, инжењер математике и информатике, одлучили су да се упусте у њима непознату област - израду намештаја од дрвета. Купили су тада већ трошну и оронулу фабрику намештаја у Новој Пазови и авантура звана "Махагони деко" је почела. Била је то 1998. година, а прича успешно траје већ две деценије...

- Идеја је потекла од економисте, од мене. Тајне дрвне индустрије изучавао сам од најбољих учитеља у Италији, а добра организација посла је следећи степеник који се вечито надограђује - почиње причу Миодраг Стојановић, власник предузећа "Махагони деко". - Мој први сарадник је мој математичар, чије су рационалност, аналитичност и прецизност добре за сваки посао.

У то време, у Србији је постојало много квалитетних фабрика намештаја. "Махагони деко" се као бренд полако градио, редовним излагањима на сајмовима намештаја у Београду и Новом Саду, отворена су два салона у Београду, као и пројектни биро на Новом Београду.

- Улагали смо велики труд да сваког клијента максимално испоштујемо и задовољимо испорученим намештајем, некад и на нашу штету, јер само задовољан клијент је добар клијент и најбоља реклама - присећа се почетака Слободанка Стојановић, заменица директора, и додаје да је здрава конкуренција увек пожељна и добродошла.

Стојановићи су својим радом и препознатљивим квалитетом успели да освоје и светско тржиште. Намештај са потписом "Мдеко" фабрике, стигао је и ван простора наше земље. Универзитет за Међународне односе у Москви (МГИМО), Централна болница за високе представнике Руске Федерације (Москва), хотели у Казахстану, Немачкој, Босни и Херцеговини, Гани, разне амбасаде... Све су то објекти са печатом ове фирме. Поносни су на оно што су постигли, а кажу да је најтеже пробити се на светско тржиште, јер је конкуренција огромна.


- И у нашој земљи сарађујемо са доста фирми. Посебно бих хтела да издвојим сарадњу са Привредном комором Србије, која често окупља привреднике из Србије и организује разна дружења и упознавања - додаје Слободанка Стојановић. - Надам се да ће у будућности још више посвећивати пажњу младим предузетницима и помоћи им да буду још продуктивнији и бољи у свом послу. Србији је неопходно да се отвори што више предузећа.

Производе овог лидера у производњи намештаја карактерише, пре свега, квалитет материјала и финалне обраде, а по дизајну имају како класичан, тако и модеран програм. Намештај се производи од масива, панела и медијапана фурнираног трешњом, орахом или храстом. Све операције обраде дрвета, од сушења масива, лакирања, тапацирања, бајцовања, лакирања.... обављају у сопственој фабрици.

- Без обзира на проблеме и потешкоће које носи сваки посао, мој супруг и ја смо успели да направимо поделу посла, која нам омогућава да радимо независно и усклађено - истиче Слободанка. - Супруг инсистира на томе да у фабрици нема родбинских односа, међутим, иако имам много одговорности и обавеза, сматрам да имам протекцију код директора.

У фирми је 45 запослених. Већина је ту од оснивања фабрике. Снагу и ветар у леђа им увек дају успешно завршен посао, задовољство инвеститора, а пре свега, упорност, воља и преданост запослених.


- Настављамо истим путем - путем препознатљивог квалитета који код нас нема компромиса. Трудимо се да стварамо добар тим који ће наставити напред, када се ми уморимо - потврђује Миодраг Стојановић.


НАЈПОНОСНИЈА НА ВРАТА ХРАМА

ТЕШКО је издвојити пројекат којим се представници компаније "Махагони деко" највише поносе.

- Најлепши производ фабрике "Мдеко" су врата која смо донирали Храму Светог Василија Острошког у Београду. - каже Слободанка Стојановић. - Њих смо дуго правили, што због димензија и разних детаља у дуборезу, тако и због саме чињенице за какву светињу радимо. Посебне емоције, велики труд и рад су уложени у тај пројекат. Посебно смо поносни и на репарацију намештаја кнеза Павла у Скупштини Србије.