ДА ли ће и како држава помагати бизнису? Који сектори ће имати стратешки значај? Како ће наше компаније сустићи конкурентност захтевних тржишта? То су питања на која држава, овог пута уз помоћ привреде, почиње да тражи одговоре. Припрема се нова стратегија индустријске политике Србије. У организацији Министарства привреде Србије и Привредне коморе Србије одржан је јавно-приватни дијалог.

Претходних недеља организоване су радионице у 12 градова широм Србије. Учествовали су представници бројних компанија. Управо се припрема извештај о реализованим радионицама са мишљењима учесника о проблемима и предлозима решења, и биће готов до септембра. До краја године ће се радити на предлогу саме стратегије, а израда акционих планова, мера и политика планира се у току 2020. године.


ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ:
Друга шанса за нови почетак привредника

- Целим процесом јавно-приватног дијалога у контексту нове индустријске политике Србије направили смо велики искорак приликом израде саме стратегије - каже Михаило Весовић, директор Сектора за стратешке анализе, аналитику, услуге, сервисе и пакете производа ПКС. - Привреда се пита на почетку, а не на самом крају процеса. На овај начин дата је могућност пословној заједници да активно учествује у креирању мера и политика државе, које највише имају ефекат на пословање привреде. Привреда Србије очекује и жели да види пре свега јасно зацртане и мерљиве циљеве у стратегији, за које ће надлежне државне институције дефинисати конкретне програме подршке уз усаглашавање неопходног законодавства. Уз то, привреда очекује и конкретне резултате у периоду имплементације саме стратегије, који ће бити транспарентни и видљиви за привредну заједницу.

ПОДРШКА НЕМАЧКОГ ГИЗ ПРОЦЕС јавно-приватног дијалога је подржала и ГИЗ, немачка организација за међународну сарадњу, која уноси искуство из Немачке, али и из пројеката које је имплементирала широм света. - Посебно се велика пажња поклања јавно-приватном дијалогу који треба да гарантује да ће стратегија и активности које произилазе из ње бити усклађене са стварним потребама привреде - каже Томислав Кнежевић, руководилац пројекта подршке приватном сектору у Србији.

Помоћник министра привреде Драган Угрчић рекао је да ће нова стратегија садржати мере, инструменте и акциони план деловања. Циљ нове политике је, каже он, да покрене све потенцијале индустрије, који су идентификовани кроз анализу и јавно-приватни дијалог.

- За Министарство привреде је веома важно да се, приликом израде овог документа, чује и уважи глас привреде. До најбољег решења можемо да дођемо само ако на томе радимо заједно - рекао је Угрчић.

Очекује се да нова стратегија индустријског развоја ступи на снагу 2020. и да важи до 2030. године.Рад на стратегији и коначно, њена примена су важни за побољшање индустријске конкурентности, одрживог раста и развоја економије, као и новог запошљавања у Србији. Сразмерно томе било је и интересовање привреде.

- Пословна заједница је показала искрено интересовање за овај јавно-приватни дијалог, који је први пут на тему индустријске политике организован на овако директан и интерактиван начин - каже Дражен Милетић, специјални саветник у ПКС. - Дијалог је притом показао да привреда увек гледа "ширу слику" и ставља у фокус добробит и напредак за целу заједницу. На радионицама је активно учествовало 390 представника компанија, кластера, научноистраживачких институција, универзитета, школа и других организација и институција. У најбољем интересу економског развоја Србије је да државне институције директно чују глас привреде и преточе њене ставове и предлоге у нову стратегију индустријске политике, а да притом тај дијалог буде дугорочан, константан и базиран на поверењу. Привреда не полази од тога да ће се убрзо десити чуда, али очекује да се озбиљно и посвећено ради на томе да се она десе.

Компаније које су учествовале у радионицама су својим знањем и искуством допринеле квалитету процеса, изради и реализацији стратегије. На њима су анализиране стратешке теме у области индустријског развоја у наредном периоду: оснаживање људских ресурса, дигитализација и иновације, инвестиције и међународно пословање, животна средина и циркуларна економија.

- Иницијатива долази у правом тренутку, јер овај моменат представља добру шансу и скоро исту стартну позицију за индустријализацију српске привреде по најмодернијим стандардима индустрије 4.0, јер ни много напредније земље нису превише одмакле у имплементацији исте - истиче Милоје Ерчевић, директор компаније "Ива 28".

И друге компаније су задовољне што им је пружена шанса да се укључе у стварање нове стратегије.

- Задовољство је било учествовати на радионици. Ово је један нови приступ, какав користе развијене државе - каже Ивана Стојичић, менаџер квалитета D-Company. - Сматрам да је мишљење значајних привредних субјеката веома битно када се доносе нове стратегије и закони у држави. Теме за разматрање су биле такође занимљиве и значајне, дискутовали смо о реалним проблемима са којима се суочава наше друштво. Искрено се надам да ће из оваквих радионица произаћи разне идеје за укупан напредак привреде у Србији.

Forma Ideale је учествовала на радионици у оквиру јавно-приватног дијалога за израду нове индустријске политике Републике Србије и утисци су изузетно позитивни, с обзиром на спремност да се артикулишу изазови које привреда до сада није могла да квалитетно формулише.

- Нама као компанији која послује у производном, комерцијалном, али и међународном окружењу, искуства других учесника била су драгоцена, а утисак је да су примери добре праксе на радионицама, у знатној мери отворили перспективе другим учесницима - изјавио је Александар Ружесковић, директор маркетинга компаније Forma Ideale. - Надамо се да ће закључци допринети јасној формулацији захтева привреде и да ће на најбољи начин допринети изради нове индустријске политике Србије.


ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ:
Српски фармацеутски квалитет стиже чак до Азије

Држава је спремна да конкретне предлоге привреде преточи у коначна документа. Нова стратегија ће одредити план развоја за будућу деценију. Професор Драган Лончар, вођа експертске групе ангажоване од стране Министарства привреде, сматра да је код израде јавних политика квалитетан приступ да се јавно-приватни дијалог спроведе у раној фази, док приређивачи раде на дијагнози и могу да инкорпорирају битне увиде и предлоге јавности у одговарајуће стратешке иницијативе и мере.

ПУТ ДО НАЈБОЉИХ РЕШЕЊА

КОНЦЕПТ јавно-приватног дијалога полази од чињенице да ниједан од актера у привредном животу, држава, привреда, универзитети, асоцијације, нема потпуну информацију шта све бизнис може, где су шансе на светским тржиштима и где су проблеми и изазови. Зато је потребно да сви актери директно размењују своје ставове и предлоге како би државне институције усвојиле најбоља могућа решења.