НА недавно одржаном такмичењу за најбољу бизнис идеју у Будимпешти компанија "Агро Ирис" из Србије освојила је гласове међународног жирија за најбољи пословни модел. "Агро Ирис" је друштвено одговорно предузеће настало са циљем да помогне малим и средњим пољопривредним произвођачима из руралних средина. Предузеће се бави производњом сувог воћа и поврћа под брендом "ЗаДруга", а свој највећи потенцијал виде у поверењу и одличној сарадњи са кооперантима у области производње и прераде воћа, као и пласману производа, које одликује добар укус али и актрактивно паковање.

У међународној конкуренцији 11 социјалних предузећа из Словачке, Хрватске, Мађарске и Немачке, поред "Агро Ириса", на такмичењу је из Србије учествовало и Удружења за подршку особама ометеним у развоју "Наша кућа", који су такође имали запажен наступ представљајући своје активности и модел пословања којим свакодневно решавају социјалне изазове.


ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ:
За добре идеје никад повољније позајмице

Такмичење је одржано у оквиру међународног пројекта Finance4SocialChange - Развој финансијских инструмената за социјална предузећа у дунавском региону, који реализује Привредна комора Србије у оквиру Дунавског транснационалног програма. Партнери на пројекту су институције из Аустрије, Немачке, Словеније, Хрватске, Бугарске, Румуније, Словачке али и Уједињеног Краљевства и Молдавије и Италије.

- Иако ми ово није било прво такмичарско представљање нашег предузећа, интернационална конкуренција и савети искусних тренера, допринели су да будем изузетно мотивисана да пренесем нашу причу и страст са којом радимо на жири и остале учеснике - рекла нам је Бојана Вулетић, представница овог предузећа. - Наш циљ је да помогнемо сеоском становништву из околине Шапца да живе квалитетним животом захваљујући свом марљивом раду, а да задовољимо потребе и жеље наших купаца да се хране здраво. Као и увек, наишла сам на изузетно позитивне реакције на наш пословни модел и друштвени утицај од стране колега предузетника, али и финансијских и пословних експерата. Ово инспиративно искуство је још један доказ да радимо добар посао.

Палету "Агро Ириса" чине сува шљива (без коштице), сува крушка (комади), чипс од јабуке, чипс од бундеве и чипс од суве цвекле - који представљају природну алтернативу за популарне и нездраве грицкалице. "Ослушкујући захтеве тржишта и предлоге наших технолога, спремамо се и за лансирање нових здравих производа", додаје Бојана.

Личне приче више десетина коопераната доказују да сада, уз исту количину својих производа, а захваљујући удруженој производњи са "Агро Ирисом", зарађују најмање два или три пута више него раније. Велика златна медаља за квалитет и титула шампиона квалитета за групу производа Међународног сајма пољопривреде у Новом Саду потврђују да купци добијају врхунски здрав и квалитетан производ. Спајајући традиционално и модерно, село и град, искуство и иновацију, укус и мирис, тржиште и праведну расподелу, "Агро Ирис" је осмислио и реализовао концепт аграрног социјалног предузећа које потврђује да је српско село наш највећи рудник блага, био предуго запостављен.

Пројекат Развој финансијских инструмената за социјална предузећа у дунавском региону анализира регулаторне препреке за постизање пуног потенцијала социјалних предузећа. Циљ је израда стратегије за стварање нових и приступачнијих извора финансирања као и организација едукативних радионица намењених представницима институција и социјалних предузећа.

Анализа расположивих финансијских инструмената у земљама које су учеснице пројекта показала је да социјална предузећа имају лимитиране изворе финансирања, као што су донацијe и спонзорства. Развој пословања углавном финансирају из акумулације - од продаје својих производа и услуга на тржишту.


ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ:
Теренцима до скривених драгуља

Пројекти који се реализују у оквиру Дунавског транснационалног програма намењени су јачању капацитета земаља у дунавском региону и прилика су за размену искустава у одређеним областима, повезивање институција, као и интернационализацију предузећа кроз радионице, тренинге, билатералне сусрете.

ПРЕПОЗНАЈУ ПОТРЕБЕ

УЛОГА социјалних предузећа у привреди постаје све више препознатљива, неке земље дунавског региона, ипак, још треба да развију финансијске инструменте прилагођене непотребама социјалних предузећа као и да успоставе правне оквире за небанкарске изворе финансирања који би олакшали пословање у овој области.

Србија је једина европска земља у којој се привреда углавном финансира задуживањем код комерцијалних банака, које представљју преко 92 одсто финансијског сектора, док према подацима Европске комисије ова стопа у земљама ЕУ не прелази 70 одсто. По тренутно важећим прописима, само банке могу давати кредите привреди и грађанима јер не постоји регулаторни оквир који би небанкарским институцијама омогућио неометан рад, а постојећим финансијским инструментима покривено је свега од два до седам одсто тржишта.

КУРС ЗА РАЗВОЈ ВЕШТИНА СОЦИЈАЛНИХ ПРЕДУЗЕТНИКА

ПРЕПОЗНАЈУЋИ важност подршке која је потребна за континуирани развој социјалног предузетништва Привредна комора Србије је реализовала и пројекат SENSES у оквиру којег је развијен онлајн курс намењен развоју пословних вештина социјалних предузетника. Курс нуди практична знања и кораке за почетнике у овој области али и алате за искусне социјалне предузетнике који желе стратешки да унапреде пословање, мапирају циљне групе, развију нове канале продаје и освoje новa тржишта. Модули покривају области маркетинга, финансија, продаје, управљања фирмом и људским ресурсима као и заштиту интелектуалне својине.

Тако ће пројекат SENSES као резултат понудити и Стратегију за развој социјалног предузетништва у дунавском региону и акциони план како би се кроз конкретне активности унапредио овај сегмент пословања. Такође, успостављена је и транснационална мрежа од преко 600 чланова коју чине социјална предузећа, традиционално друштвено одговорне компаније, финансијске институције, надлежна министарства, представници научне заједнице и организација невладиног сектора, чиме је створена платформа за снажнији развој институционалне и пословне сарадње у области социјалног предузетништва.