Ко је заправо Мона Лиза, жена с мистериозним осмехом приказана на најславнијој слици у историји? Расправе на ову тему воде се већ вековима, а италијански историчар и књижевник Анђело Паратико понудио је још једну теорију.

Према њему, реч је о мајци великог Леонарда да Винчија. Иако он није први који изнео ову теорију, новост је заправо њено порекло. Аутор тврди да је реч о кинеској робињи која је радила за једног богатог клијента Да Винчијевог оца.

"Донекле сам уверен да је Леонардова мајка била Азијаткиња, али би тек уз помоћ дедуктивне методе могли утврдити је ли била Кинескиња", рекао је Паратико.

"Један богати клијент Леонардовог оца имао је ропкињу по имену Катерина. Након што се 1452. родио Леонардо, она је нестала из свих докумената и више није тамо радила", каже Паратицо.

Да Винчијев отац је иначе по занимању био јавни бежник. Верује се да се његова мајка звала Катерина, која је према некима била локална сељанка, али Паратико у својим новом раду тврди да је она заправо била ропкиња.

"Током ренесансе у земљама попут Италије и Шпаније било је пуно робова из Азије", каже Паратико уз тврдње да неки аспекти Да Винчијевог живота и рада имају повезницу са Истоком.

"На примјер, чињеница да је писао с левом руком с лева на десно. Такође, био је вегетеријанац, што у то време није било учестало. Мона Лиза је веројатно портрет његове мајке, као што је Сигмун Фројд рекао 1910. У позадини Мона Лизе је присутан кинески крајолик, а чак и њено лице изгледа попут кинеског", тврди историчар .

И поред ових закључака, историчар ипак сматра како је једнини начин да се реши овог мистерија у ДНА анализи посмртних остатак некога од његових сродника у Фиренци.