ПОЖЕЉНО је имати пасош Србије! То је препорука америчке консултантске куће "Номад капиталист", која га карактерише као "пасош чија је вредност у свету најбрже порасла за последњих 10 година". Оваквом рејтингу наше путне исправе највише је допринело то што је Србија једна од само три државе света, уз Сејшеле и Маурицијус, чији држављани у већину земаља Европске уније, Русију и Кину - могу да уђу без визе! Осим тога, без овог документа у пасошу, наши држављани могу да путују у чак 111 држава, од чега се у тридесетак улази добијањем формалне визе на граници.

На сајту "Номада", који има и до три милиона посета, углавном инвеститора и предузетника, наводи се и да би за привреднике и туристе из неких западних земаља било добро да имају српски пасош, јер им у том случају виза не треба ни за Јапан, Индонезију, Израел, Турску, Бразил, Кубу...

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ - Рејф Фајнс постао Србин

Поређења ради, пасош Србије, данас вреди више од чувеног "црвеног" из доба СФРЈ који је Југословенима гарантовао безвизно путовање у 80 држава. А, постигнути безвизни режим, како кажу упућени, има и посебну "тежину" у дипломатским односима једне земље.

- Пасош је израз вредности државе као партнера и један је фини аргумент у свим дипломатским контактима - каже Живадин Јовановић, некадашњи министар спољних послова СРЈ. - "Пораст" вредности нашег пасоша, заправо, долази као израз све већег значаја Србије као партнера у међународним односима. У том смислу, посебно су важни изузетни резултати наше земље у сарадњи са Кином, јер јачају међународни престиж и рејтинг Србије у свету.

Ниједна држава, по мишљењу нашег саговорника, не напредује тако брзо у сарадњи са другом најмоћнијом економијом света као наша земља.

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ - Летео до Берлина користећи девојчин пасош, а нико то није приметио

- Први пут у историји, кроз сарадњу са Кином, Србија користи свој повољан географски положај као фактор брзог економског и технолошког напретка - каже Јовановић. - Сарадња са Кином, истовремено, јача и геополитички положај Србије. То јачање добрих односа са најмногољуднијом земљом света учиниће и Србију и њен пасош још вреднијим. Сигурно је да сада пословни људи из Србије постају врло тражени партнери у другим земљама. То би могао да буде разлог зашто би неки привредници из иностранства пожелели да имају наше држављанство и пасош.

Александар Вучић уручио је пасош Стивену Сигалу

Безвизни режим са Русијом и већином земаља ЕУ, како каже наш саговорник, такође даје посебну "тежину" српском пасошу.

- Србија је мала земља, али је за углед другима како се реализују слобода кретања и промета робе, капитала и информација - наглашава Јовановић.

- Наша земља нема психолошко-политичких баријера према другим народима и отворенија је од већине развијених земаља ЕУ и других регионалних организација. Све су то предности у погледу спремности Србије за тржишну економију.

Политичко отварање Србије према свету, последњих година, по речима нашег саговорника, високи је квалитет за све дипломатске и привредне контакте. Део тих тековина, каже, Србија с правом баштини и од времена СФРЈ.

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ - Наши ван матице тешко до српског држављанства

- Велики број земаља за које грађанима Србије не треба виза прави је показатељ колики углед Србија сада има у свету - објашњава Јовановић. - Време социјалистичке Југославије било је златно доба када је наш пасош много вредео. Сада се то доба вратило и Србија поново има завидан међународни положај, а добре оцене о поузданости наше земље као партнера у свим областима стижу и до најудаљенијих делова света.

Рејф Фајнс


СПРЕЧИТИ ЗЛОУПОТРЕБЕ

НА сајту "Номад капиталист" пише и да пасош Србије није лако добити. Тај процес, како наводе, зависи од разлога имиграције, и може да потраје пет до 10 година. Најбржи начин је, пишу, брак са српским држављанима, јер се у том случају, до српске путне исправе "стиже" за три године!

- Сада када је наш пасош досегао високу вредност никако не смемо дозволити да постане роба на црном тржишту - каже Живадин Јовановић. - Наше надлежне службе морају предузети све мере да пасош Србије бране од злоупотреба и фалсификовања.

Арно Гујон

АМЕРИЧКА ВИЗА

ВИЗА у пасошу нашим држављанима и даље је неопходна за улазак у САД, Канаду, Велику Британију, Аустралију и Нови Зеланд. За њено прибављање потребно је много документације попут доказа о запослењу, примањима, имовини, стању на рачуну у банци, а до коначног добијања визе чека се и по неколико недеља. У америчком безвизном режиму, засад је 27 држава, а од чланица ЕУ у њему нису Хрватска, Грчка, Бугарска, Кипар и Румунија.

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ - Грађани РС заинтересовани за држављанство и пасош Србије


СТРАНЦИ СА НАШИМ ДРЖАВЉАНСТВОМ

МЕЂУ познатим странцима који имају држављанство Србије и наш пасош су Рејф Фајнс, британски глумац и редитељ, Арно Гујон, француски хуманитарац, Стивен Сигал, амерички глумац, Адријана Лима, бразилска манекенка, Чарлс Џенкинс и Демаркус Нелсон, кошаркаши Црвене звезде. Путном исправом Србије могу се похвалити и Бразилац Клеверсон Кордова Клео, бивши фудбалер Партизана, као и Евандру Гоебелу, некадашњи фудбалер Црвене звезде...