СТАРИ камени мост у Шарампову, дугачак више од 130 метара, биће комплетно реконструисан. Средства за санацију овог моста за друмски саобраћај преко реке Лим у центру Пријепоља обезбедила је Канцеларија за јавна улагања Владе Србије. Посао вредан 52 милиона динара поверен је конзорцијуму фирми "Нови Пазар пут" и "Јединство Севојно", а радови ће почети већ током наредне седмице.

Камени мост у Шарампову, смештен на самом улазу у град, први пут се у писаним документима помиње у дубровачким уговорима 1413. године. Кроз столећа, у многобројним ратовима више пута је био рушен и обнављан.

Прочитајте још: Грађани и рибари воде борбу за Лим

- У попису херцеговачког санџака за вилајет Пријепоље из 1485. године наводи се да је заједница од 11 хришћана била задужена за одржавање моста на Лиму који је подигао Мехмед Фатих. Кроз богату историју, он се помиње и непуна два века касније, у запису о дрвеном мосту који је чувала турска војска. Касније, 1886. године, на том месту подигнут је нови мост, чији су стубови били од камена, а његова ширина је била толика да су се на њему могла мимоићи двоја кола. Десет година касније, мост поново односи река Лим. Последњи пут Турци су почели да га граде 1902. године, а радови су трајала све до 1907, када су постављене камене куле са дрвеним патосом - о богатој историји моста прича, за "Новости", Асим Бећировић, професор географије запослен у Музеју у Пријепољу.

Током пријепољске битке 4. децембра 1943. мост је оштећен, док је комплетно уништен у савезничког бомбардовању 1944. године. Садашњи облик он добија четири године касније, када је у постојеће куле уграђено десетине тона бетона и челика. Последње озбиљно оштећење мост је претрпео током поплава које су задесиле Пријепоље децембра 2010. године, када је пукао дуж средишњег дела.

Асим Бећировић, запослен у Музеју у Пријепољу - Фото Алем Ровчанин

Прочитајте још: Море инвестиција завршило у – Лиму

- Пројектом његове санације, између осталог, предвиђени су вертикално издизање мостовске конструкције с постојећих стубова, санирање коловозних и тротоарских површина на њему, односно санирање пешачке ограде - каже Едиб Кајевић, члан Општинског већа Пријепоља.


Остаци моста 1896. године, када га је однео Лим - Фото Музеј у Пријепољу


НАДЗОР

СТРУЧНИ надзор над извођењем грађевинских радова на санацији каменог моста поверен је Саобраћајном институту ЦИП из Београда, који је био једини учесник у поступку јавне набавке. Рок за извођење радова је 150 дана, са гарантним роком од 24 месеца од дана примопредаје.