КАКВО је само било моје нестрпљење, мој прадеда, да ти одам пошту на Јелисејским пољима током комеморације стогодишњице Првог светског рата, стогодишњице твоје историје, твоје браће по оружју и наша два народа. Било је на званичној трибини савезника из тог и других времена. Председник Макрон је био окружен представницима некадашњих непријатеља. Сви су били тамо. Бугарска, Аустрија, Мађарска, Турска, Немачка... Тражио сам Србију, и тебе с њом. Али, нисам вас нашао. Нисте, за француског председника, били ни савезници, ни непријатељи. Нисте постојали. Ни ти, ни твоја француска браћа, ни Солунски фронт, ни ваша победа.

Тим дирљвим речима, обратио се јавности, у облику отвореног писма у трибини у "Фигароу", свом давном преминулом прадеди Милку, Андреја Котарац, пореклом Србин, регионални одборник за област Оверња-Рона-Алпи "Непокорене Француске" Жан-Лика Меланшона. И готово месец дана касније, иако је Француска усред грађанске побуне, неправедно поступање према Србији код Тријумфалне капије и даље заокупља пажњу француске јавности.


ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ: Талентовани тинејџер из Ирана: Желим да останем у Нишу

Андреја Котарац је искористио ову прилику да оне своје француске сународнике, који су то заборавили, подсети на заједничку историју, од чувених речи мајора Гавриловића браниоцима Београда и повлачења преко Албаније уз пљачке непријатеља и банди, до француских лађа које су дошле у помоћ млађој сестри Србији и заједничке победоносне контраофанзиве. Подсетио их је и на љубав која је у Србији кроз историју преношена с колена на колено, и у његовој породици, досељеника у Француску, у којој је Србија била тело, а Француска срце.


Емануел Макрон

- Чудом ћеш преживети српску победу на Церу, прву победу савезника у Европи. Мала земља са четири милиона становника поразила је аустроугарско царство са 55 милиона. Сећам се ове историје с поносом и дивљењем - стоји, између осталог, у Котарчевом писму.

Он је, међутим, поручио да чак ни бомбе нису могле да униште француско-српско пријатељство.

- Можда знаш да је твој праунук данас Француз. Да је чак и посланик Републике. Знам да би због тога био веома поносан. Можда сам епилог твоје приче. Као такав, извињавам ти се. Извини због односа председника Макрона према теби. Надам се да ћеш опростити протоколарној служби "стартап" нације што те је деградирала, тебе, твоју победничку браћу и стотине хиљада страдалих Срба, у другоразредни ранг на трибини међу споредне земље у односу на Први светски рат - закључио је Милков праунук и Меланшонов регионални посланик Андреја Котарац.


ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ: СРБИН НАПРАВИО МОБИЛНИ ТЕЛЕФОН: Прави их у Kини, а звоне у Aфрици

НАТО БОМБЕ

Подсетио је Меланшонов посланик и на болно време када је Француска под командом НАТО 1999. године учествовала у бомбардовању Србије.

- Дух љубави према Француској, упорност и непоколебљиву жељу да се верно брани отаџбина, свака генерација наше породице је поштовала. Признаћу ти, драги прадеда, да ме је, у том тренутку, тај дух био напустио - написао је Котарац.