РАПОРТ председнику Русије Владимиру Путину највероватније је последњи који сам поднео страним државницим. Уверен сам да га је примио искрени пријатељ Србије. Гарда и током ове посете, као и увек, била је истинско огледало наше државе и њене војске.

Дан пошто је, са исуканом сабљом на црвеном тепиху, стао испред руског и српског председника, командант Гардијског батаљона потпуковник Марко Марјановић провео је помешаних осећања.

- Били су то тренуци за понос. Мени лично, међутим, и за жал. Ускоро предајем дужност и зато нисам био равнодушан. Недавно сам доживео и личну трагедију, када ми је изненада преминула супруга. Тешко ми је пало сазнање да макар делић мог поноса и усхићења нисам могао да поделим са њом - не скривајући емоције испричао нам је потпуковник Марјановић.

Прочитајте још - ПУТИН ОДУШЕВЉЕН ПОСЕТОМ СРБИЈИ: Званични Твитер налог руског председника препун утисака из Београда (ФОТО)

Гардисти Војске Србије, како истиче, своје задатке извршили су беспрекорно и допринели достојанствености тренутка.

- Дочек испред Палате "Србија" имао је посебну атмосферу. Оштро зимско јутро претварало се у топао дан. Док смо чекали двојицу председника зачула су се црквена звона. На њих се надовезао звекет оружја из строја, а затим и звуци руске и српске химне. Били су то минути за памћење.

Потпуковник Марјановић један је од двојице гардијских официра који су добили прилику да Путину предају рапорт. Уз њега, лице у лице са шефом руске државе чак двапут стајао је потпуковник Владимир Вукајловић.

Марјановић каже да је Путинов дочек био је беспрекоран и да је сигуран како је осетио дух добродошлице у Београду.