Шести меморијални скуп "Саит Хаџић", у организацији олдтиајмер клуба Београд, одржан је данас на Ади Циганлији.

Посетиоци на најпознатијем београдском излетишту, уз роштиљске кобасице и освежење имали су прилику да виде аутомобиле и мотоцикле из ранијих епоха, као и да се сликају са возилима која су у пуном сјају одолела времену.

"Овде је окупљено око педесетак прелепих возила чланова нашег клуба. Осим возила ту су и мотоцикли и један аутобус", рекао је Танјугу Ненад Ђурић из олдтајмер клуба Београд.

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ - У 2018. години у Србију увезен 91 олдтајмер

Према његовим речима, титула звезде овог скупа припада плавом Хадсону из 1927. године, који је уједно најстарији модел на овом скупу.

"Он је 2010. године стигао из Америке, мој покојни отац Саит Хаџић га је увежао и од тада траје рестаурација. Прошле године она је коначно завршена и ове године очекујем да га региструјем и да се појави на београдским улицама", каже власник Саша Хаџић.

Олдтајмер плаве боје, којем је сунце давало јак одсјај, изазивао је највише пажње посетилаца, који су знатижељно разгледали и и спољашњост и унтрашњост аутомобила.

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ - ОДБОЈКАШИЦЕ УКРАСИЛЕ ОЛДТАЈМЕРЕ: По први пут у Србији организован "Cars & Coffee" караван (Фото)

"То је мотор од 5.000 кубика, са шест цилиндара у линији. Није то снага као што је данас, али може да се носи са данашњим аутомобилима, иако има дрвене точкове. Одржавање је нормално, као и код сви аутомобила, с обзиром да се вози неколико пута годишње. Битна је гаража и да стоји на сувом. Не дозвољавамо да покисне"; каже Хаџић.

Посетиоци нису остали равнодушни ни на црвени Потијак, који је дошао из Музеја мотора и мотоцикала Панчево.

"Ради се о моделу Понтијака из 1928. године од 48 коњских снага. У оваквом стању га је много лакше одржавати и чак га је лакше одржавти него возило. Вози се са двостепеним квачилом, међуквачилом... Данас је мало мучење возити такав аутомобил, али када се воли ништа није тешко", истакао је Драган Маркушев.

Како каже власник, који се преко 30 година бави олдтајмерима, његов аутомобил је "звезда" и на свадбама, у спотовима, а своју улогу имао је у серији "Сенке над Балканом".