Екстремне климатске промене могу бити спречене садњом милијарду хектара шуме, показују резултати студије о климатским променама - IPCC.

Истраживачи кажу да на Земљи има довољно простора да се засади шума површине Сједињених Америчких Држава, као и да би ова шума имала велики позитиван утицај на климатске промене.

Садњом шуме би количина угљен диоксида у атмосфери била смањена за 25 одсто.

То је, према ауторима студије, тренутно најефикасније решење за климатске промене у свету, преноси Би-Би-Си на српском језику.

Међутим, неколико истраживача је изразило резерве и оспорило идеју да је садња дрвећа најбоље решење за климатске промене.

Прочитајте још - Глобално загревање највећа претња Европљанима


"Пошумљавање је можда најефикасније решење, али је далеко од 'најбољег решења за климатске промене', поготову у односу на потпуно смањење емисије фосилних горива", сматра професор Мајлс Ален са Универзитета Оксфорд.

Други нису уверени да ће дрвеће апсорбовати огромну количину угљен-диоксида.

Због могућности да апсорбује угљен диоксид, дрвеће је важно оружје у борби против све виших температура.

Истраживачи тврде да ако свет жели да ограничи раст температура за један и по степен до 2050. године, неопходно је посадити још милијарду хектара шума.

Идентификовали су шест земаља где треба засадити највише дрвећа: Русија (151 милиона хектара), САД (103 милиона хектара), Канада (78 милион хектара), Аустралија (58 милион хектара), Бразил (50 милиона хектара) и Кина (40 милиона хектара).

Кључно је и да се шуме заштите, да се траже друга решења за климатске промене и да се настави са избацивањем фосилних горива из употребе, закључује се у студији.