Радовићевој је неопходна авио-карта са само једним преседањем од Лиме до Београда.

- Амбасада Републике Србије у Буенос Ајресу се ангажовала око повратка српске држављанке Васе Радовић у Србију из Перуа. Предузела је потребне мере у оквиру својих надлежности и издала документ на име Васе Радовић за повратак у Србију. Осим тога, Амбасада јој је више пута указала да је неопходно да купи везану авио-карту, само са једним преседањем, за лет на релацији Перу - Србија.

Ово је одговор Министарства спољних послова Србије "Новостима" о случају Васе Радовић (49), из Пожаревца, која, након седмогодишње затворске казне у Лими, у Перуу, не успева да се врати у домовину.


ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ: ФИЛМСКА ПРИЧА ПОЖАРЕВЉАНКЕ: Одслужила казну, али не може да се врати из Перуа

Новинар Слободан Васић, организатор акције за сакупљање новца и куповину авионске карту за Васе, каже да је помоћ државе и даље неопходна.

- Први пут је сакупљено 1.200 евра за авионску карту Лима-Рим-Београд, али је она пропала јер Васе није успела да добије нови пасош. У другој акцији обезбедили смо 530 евра за карту Лима-Мадрид-Беч-Београд, али је она пропала, јер Васе није имала визу за Шпанију.

Наш саговорник не скрива наду да ће уз помоћ МСП, који је, уместо пасоша, за Васе обезбедио пасован - путни лист, који истиче 6. августа, успети да купе праву карту, која би подразумевала само једно преседање.

- Морамо наћи начин да се са МСП усагласимо да ли ће јој они обезбедити визу уколико је то потребно и да ли су спремни да дотирају недостајући новац, уколико у наредних двадесетак дана не успемо да сакупимо потребну суму - каже Васић.

Он је, како каже, спреман да покрене и трећу акцију за сакупљање новца, у нади да ће то бити последњи и успешан покушај да се Васе, најзад, врати кући.

ТРЕЋИ ПОКУШАЈ

Васе Радовић је, у лажној наградној игри наводно освојила путовање у Перу 2011, али јој је, при повратку, у пртљаг подметнута дрога, због чега је осуђена на 10 година затвора. На условну слободу је пуштена после седам година, али од тада не успева да се врати у Србију. Први покушај је био пре неколико месеци, други 9. јула, а трећи мора да уследи до 6. августа, јер до тада важи њен пасован.