ПРВИ сабор виолиниста Србије биће одржан у Прањанима од 16. до 18. августа, и то под медијским покровитељством "Вечерњих новости". Да и краљица инструмената, како многи називају виолину, добије свој сабор и место где ће све бити подређено звуцима виртуоза, на идеју је дошао новинар Гвозден Николић, а здушно га је у тој намери подржао председник Општине Горњи Милановац Дејан Ковачевић.

Програм Сабора се увелико "крчка", а виолинисти из целе Србије, па и шире, још се пријављују за такмичење. Прва награда на Сабору биће - "шкода фабија", коју ће освојити најбољи међу сениорским такмичарима, док ће у јуниорској конкуренцији лауреат добити - мотор скутер. За химну Сабора изабрана је композиција "Свилен конац", коју ће на почетку такмичења одсвирати сви пријављени такмичари, а која ће се интонирати приликом подизања заставе на јарбол у самом центру варошице.


ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ: Вуку Вучковићу "Златна коса"

- Спремамо се за Сабор, и о сваком детаљу водимо рачуна. Очекујемо у Прањанима десетине хиљада гостију из целе Србије, од Суботице до Врања. Занимљиво је да су нам су се најавили бројни посетиоци и љубитељи виолине из иностранства, Беча, Цириха и Лондона, одакле нам долазе и такмичарска имена која сигурно публику неће оставити равнодушном. Подршку оснивању Сабора дао је и сам државни врх на челу са председником Србије Александром Вучићем - каже Ковачевић.

Саборска позорница налазиће се на стадиону, где ће првог дана Сабора гудала укрстити млади виолинисти, до 15 година. Међу њима су већ озбиљна имена, као што су Адријан Машић, који стиже из Беча, или унук чувеног Бобана Воза, некрунисаног краља виолине који носи његово име (Бобан Васић), пореклом из Пиромана. Очекује се и Јоца Васић, сјајан млади виолиниста који је већ освајао прву награду у Моравцима.

- Главно такмичење одржаће се у суботу 17. августа, и на саборској позорници представиће се 15 виолиниста, мада су пријаве и аудиције још у току. Нема сумње да ће се водити велика битка, јер звање "прва виолина Србије" може понети само најбољи. Али то неће бити једина награда - казао нам је Николић, аутор популарне емисије "Нећете веровати" на ТВ Прва. - И нема сумње да предстоји велико надметање велемајстора који долазе из европских престоница (из Лондона ће стићи даровити музичар Бранко Ристић), али и будуће звезде виолине из Обреновца, Ваљева, Мионице, Пиромана, Неготина, Аранђеловца, Ивањице, Горњег Милановца, Шапца, Суботице... Занимљиво је да ће се у трку за звање и "шкоду" укључити неколико девојака које фантастично музицирају, али неће изостати ни национални мелос, као што је влашка музика. Са звуцима мађарских арија наступиће Густав Курина из Суботице, иначе професор музичке школе у Новом Саду.

ПРИЈАВЕ

Коначан списак такмичара биће познат до краја овог месеца јер су пријаве још у току, а професионалци се могу пријавити на електронску адресу saborviolinista@gmail.com.


ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ: У част хлеба и жита

КУПУС ЗА ГИНИСА

ПРЕД сам Сабор у Прањанима, у четвртак, у сувоборској варошици биће подложен земљани лонац за "Гиниса" у којем ће се за сабораше крчкати 560 литара свадбарског купуса. Главни кувари биће мрчајевачки мајстори Милун Тошић и Љубиша Спасовић.