КРОЗ центар Новог Пазара, у мајицама са грбом своје некадашње школе и грбом града на Јошаници, "промарширали" су припадници 28. класе Средње војне школе копнене војске у Сарајеву. Окупили су, кажу, се да обележе 40 година од почетка школовања. Деценије, ратни вихор и даљина нису угрозили њихово пријатељство, стечено у сарајевској касарни "Маршал Тито". Неки су се чак мало збунили када су угледали себиљ (јавну чесму) исти као онај на Башчаршији, који им је, кад су дошли у непознат град испод Требевића, био једини оријентир.

После постројавања и смотре на градском бедему, рапорт су, као некад, предали некадашњем начелнику класе, тада мајору Симу Стакићу. Од око 350 некадашњих питомаца, на сусрет је дошло њих око осамдесет. И сви су донели животне приче писане по касарнама од Вардара до Триглава.


Прочитајте још - Нови бригадири уређују плаже


Током ратних деведесетих година многи од њих су као официри и подофицири били на различитим странама, али нису престали да буду пријатељи. Неки су у то ратно време напустили строј и скинули војничку униформу, многи носе ожиљке на телу и души и сећање на губитке, али ратне приче приликом сусрета оставили су по страни.

Као голобраде младиће у школи су их учили братству и јединству. Да су ту лекцију савладали показали су и после четири деценије. На сусрет у Новом Пазару дошли су Хрвати, Словенци, Бошњаци, Срби, Црногорци и Македонци. Углавном су војни пензионери, а многи сада имају нека друга занимања. Расуте по целом свету, окупила их је жеља да се поново сретну.

Са окупљања у Новом Пазару


Виде Тренчевски се креће уз помоћ штака, али га то није спречило да дође у Нови Пазар. Његов земљак Стојан Гиноски позвао је другове у своје винограде на бербу грожђа. Жика Воденичар и Предраг Новаковић запливали су у озбиљне предузетничке воде у Београду. Муниб Личина отиснуо се у политику. Потпредседник је Бошњачке странке у Црној Гори, али и председник братства свих Личина. Виобран Голубовић је глумац у Нишу, а Жарко Вујовић адвокат у граду на Нишави.

О организацији сусрета у Новом Пазару бринуо је одбор на чијем челу је био Сафет Миралемовић. Задовољан је и каже да је овај сусрет потврдио оно што су знали - пријатељство између класића нису покидали ни време ни други изазови.


ДОШЛИ СА СВИХ СТРАНА

Расим Ришљанин и Фехим Љуца су у Нови Пазар дошли из Холандије, Емсуд Дедић из Немачке, Стипо Бартолов из Аустрије, Август Видемшек из Словеније... Дирљиви сусрети, а ноћ кратка за многа сећања на време од пре 40 година. Начелник класе Симо Стакић, обраћајући се некадашњим питомцима, није могао да задржи сузе.