У Галилеји на северу Израела пронађени су остаци древне цркве подигнуте на месту где је био дом апостола Петра и Андреја, саопштио је данас археолог који руководи ископавањем.

Мордехај Авиам из Академског колеџа Кинерет на обали Галилејског језера је рекао да је ископавање на оближњем Ел-Араџу потврдило да је то место Бетсаида, рибарско село у којем су рођени Петар и његов брат Андреј, како пише у Јевађељу по Јовану.

Прочитајте још: Рестаурира се Тутанкамонов саркофаг први пут од открића

Византијска црква је нађена крај остатака насеља из доба Римљана и одговара локацији Бетсаиде како ју је описао римски историчар из првог века Јосиф Флавије, рекао је Авиам.

Новооткривена црква одговара опису баварског свештеника Вилибалда из Ејштата који је посетио то подручје 725. године и навео да је црква у Бетсаиди подигнута на месту Петровог и Андрејевог дома.

Прочитајте још: Пронађени остаци 9.000 година старог насеља: Ово би се могло мерити са данашњим Јерусалимом или Тел Авивом (ФОТО)

По Вилибалду Бетсаида лежи између библијских места Капернаума и Курсија.

"Ми смо ископали само једну трећину цркве, можда мало мање, али имамо цркву, то је сигурно", рекао је Авиам за Франс прес.

Он је објаснио да је "план црквени, да су датуми византијски, мозаик на поду типичан" и да је све "карактеристично за цркву".

"Између Капернаума и Курсија постоји само једно место на којем је цркву описао посетилац у 8. веку и ми смо га открили, тако да је ово то место", рекао је археолог.

Хришћани сматрају Светог Петра, рибара, једним од првих следбеника Исуса и лидера ране цркве после Христовог узнесења. Католичка црква га сматра првим папом.

Ел-Араџ, познат и као Беит Хабек на хебрејском језику, међутим, није једино место за које се мисли да је Бетсаида.

Око два километра даље на е–Телу ископавање траје од 1987. године и судећи по Нешенел џиографик вебсајту ту су ископана утврђења из 9. века и куће из периода Римљана с опремом за риболов, укључујући метална сидра и удице, као и остаци онога што би могла бити римска црква.

Авиам је међутим убеђен да он и међународни тим са професором Р. Стивеном Нотлијем из Најак колеџа у Њујорку, као академским директором, ископавају на добром месту.

"Имамо римско село, у селу грнчарију, кованице, такође посуђе од камена, који су типични за први век јеврејског живота, тако да смо сада појачали наша уверења и идентификацију да је Ел-Араџ много бољи кандидат за Бетсаиду од е–Тела", рекао је он.

Нотли је у изјави за израелске медије био обазривији, оценивши да ће коначни доказ бити ако се открије натпис у цркви.

"Било би нормално наћи натпис у цркви из византијског периода који описије у чију част је подигнута", рекао је Нотли.