СУНЦЕ је тек било почело да се помаља изнад Калемегдана, а Ирац Јуџин Хамил, из организације Sporting Hearts, већ је заузео "стартну" позицију на свом бициклу, на којем ће до недеље прећи 1.000 километара по Србији. На путу који је започео у петак ићи ће до Смедерева, Голупца, Текије, Кладова, Манасије, Тополе, Фрушке горе, Сремских Карловаца... Јуџин, иначе српски зет, током ове бициклистичке авантуре фотографисаће свет око себе, и од тога ће следеће године настати књига, али његов основни мотив је да подигне свест о томе да је неопходно побољшати квалитет живота многе деце, поготово из ромских заједница, и да прикупи новац за пројекте који ће се махом реализовати у Србији, уз помоћ Фонда за образовање Рома (РЕФ).

Прочитајте још: Акција у Аранђеловцу: Сви помажу Александри

Јуџин Хамил се заинтересовао за Србију још 1986. године, врло брзо се и оженио једном Српкињом и с њом добио ћерку Катарину. Ова година је јубиларна за њега, јер поред 20 година активизма у Србији, слави и 20 година брака.

- Организацију Sporting Hearts основао сам 2004. као одговор на економску и социјалну кризу коју су изазвале санкције и сукоби у Југославији - прича Јуџин.- У склопу наших пројеката, до сада смо на стотине избегле и ромске деце водили на путовања широм Србије. Помогли смо и групи ромске деце из Котежа око образовања, уписима на факултете, стипендијама, књигама, спортском опремом, али и путовањима. Сада ја, у сарадњи са РЕФ-ом, крећем на пут дугачак 1.000 километара бициклом, како бих подигао свест о раду наше организације и прикупљању средстава за наше пројекте.

Јуџин каже да је свестан да неком ово, можда, изгледа као мали пројекат, али да има потенцијала да се широм отворе врата високог образовања ромској деци:

- Овој деци све то изгледа као далеки сан, доступан само богатим и привилегованим, а не би смело да буде тако - каже Јуџин. - Захвалио бих се РЕФ на помоћи и охрабрењу од самог почетка ове мисије.

Прочитајте још: ПОМОЗИТЕ ДЕВОЈЧИЦИ ИЗ ГОЛУПЦА: Нада за Магдалену на клиници у Лондону

Од 2007. траје сарадња организације Sports Hearts и Фонда за образовање Рома. Финансирали су око 100 стипендија за ромску децу, помагали при упису на факултет, да заврше курсеве, обезбеђивали им уџбенике...


Ову хуману мисију Јуџин ће завршити у недељу у 16 сати, на Ади Циганлији.

ЗНАЊЕ ЗА СВЕ

Велико нам је задовољство што је Јуџин Хамил у Београду у реализацији своје хуманитарне мисије - каже Наташа Кочић Ракочевић, програмска менаџерка Представништва Фонда за образовање Рома у Србији. - Ту смо да допуњујемо једни друге, да помогнемо у спровођењу кампања, јер су нам врло често заједнички крајњи корисници из ромске заједнице. Веома је важно што је помоћ деци у фокусу овог новог пројекта Јуџина Хамила, а управо је циљ Фонда за образовање Рома да допринесе смањењу јаза између резултата образовања код ромског и неромског становништва.