Лекар Хитне службе у Кикинди Н.Б. направио је исту грешку као и његов старији колега пре нешто више од годину дана, јер је у четвртак баку И.К. (89) након прегледа у њеној кући прогласио мртвом, али се убрзо показало да је жена жива, па је хитно пребачена у кикиндску болницу, где се и сада налази на одељењу Неурологије.


Како “Новости” незванично сазнају, рођаци су позвали Хитну службу како би баки указали помоћ. Када је екипа Хитне службе стигла у кућу пацијенткиње И.К. лекар је, након прегледа, констатовао смрт старице, па је породица позвала погребну службу. Међутим, када је нешто касније стигла погребна служба, а жена је показала знакове живота, а по причама комшија, чак је отворила и очи.


- Рођаци су сугерисали погребницима да јој скину накит, међутим, тада се видело да је жена жива, јер је покренула очи, па их на крају и отворила. Онда је поново позбана Хитна служба и превезла жену у болницу – испричале су комшије из Србобранске улице за “Новости”.


Како смо у суботу касно поподне сазнали од дежурних на одељењу Неурологије Опште болнице у Кикинди, пацијенткиња И.К. налази се код њих на лечењу. Бригу о њој, осим лекара и медицинског особља, воде ћерка и снаха. Друге детаље њеног стања нису могли да нам саопште, због заштите права пацијента.


Прочитајте још: "Мртва" бака Радојка "преместила" доктора на друго радно место


Подсећамо да је ово други овакав случај у Кикинди када лекар Хитне службе живу пацијенткињу проглашава мртвом. То се догодило и у мају прошле године када је лекар те службе баку, која је живела у Генронтолошком центру, прогласио мртвом, али је сутрадан утврђено да је жива, па је, такође, пребачена у болницу. Иако тешко болесна она је у тој установи живела још десет месеци. Због те грешке лекар је из Хитне службе пребачен да ради у амбуланту опште праксе.Директорка Дома здравља у Кикинди, др Биљана Марковић, у чијем је саставу Хитна служба, каже да ће се установа о овом другом случају лекарске грешке, званично огласити у понедељак, када детаље најновијег случаја испита и извештај сачини Комисија унутрашње контроле.