Бака И.К. (89) из Кикинде, коју је лекар Хитне службе у том граду у четвртак у њеној кући прогласио мртвом, преминула је у недељу у болници, а лекар Н.Б. (30) је суспендован и прети му отказ. Због учињене грешке млади доктор је удаљен с посла на 15 дана , док директорка кикиндског Дома здравља не донесе коначну одлуку о његовом радном статусу.

Подсећамо, породица преминула жене је у четвртак позвала Хитну службу ради њеног тешког здравственог стања. Када ју је у њеној кући у Србобранској улици прегледао, лекар Н.Б. је жену прогласио мртвом. Међутим, убрзо се испоставило да је преглед био површан. Наиме, када су мало касније у кућу пацијенткиње дошли погребници, бака је показала знаке живота, па је чак отворила очи, када је родбина замолила погребнике да јој скину накит. Схвативши да је жена жива, присутни су поново позвали Хитну службу која је болесну старицу И.К. пребацила у кикиндску Општу болницу, где је жена, на одељењу Неурологије, преминула четири дана касније.

Овакав пропуст младог лекара изненадио је његове колеге у Хитној служби и Дому здравља, где Н.Б. ради две године. Случај је испитивала Комисија унутрашње стручне контроле Дома здравља и након надзора закључила да Н.Б. приликом прегледа пацијенткиње није чак користио ни основне медицинске уређаје, те је направио пропуст и грешку.

- Стручним надзором је утврђено да лекар није поступио према правилима утврђивања времена и узрока смрти, па је направио пропуст и грешку. Приликом прегледа пацијенткиње он није користио савремена медицинска средства, стетоскоп и ЕКГ апарат, па је пацијенткињу прогласио мртвом икао је још била жива. Због ове грешке суспендован је на 15 дана, до коначне одлуке коју треба да донесем о његовом даљем статусу. Предузећу адекватне мере, у складу са законом – изјавила је у понедељак за “Новости” др Биљана Марковић, директорка Дома здравља у чијем је саставу Хитна служба.

ПРОЧИТАЈТЕ И:  ГРЕШКА ЛЕКАРА ХИТНЕ СЛУЖБЕ: Баку прогласио мртвом, а она оживела пред погребницима

Лекар Н.Б. је ради посла у Кикинду дошо пре две године из Врбаса. Најпре је годину дана радио у амбуланти у Банатском Великом Селу, а онда исто толико у Хитној служби, као лекар опште праксе. Ово му је, иначе, прво радно место. Његове колеге изненађене су грешком коју је направио, јер сматрају да има довољно радног искуства. Кажу да до сада није имао грешака у послу, па је тиме веће изненађење због сада учињеног пропуста.

- Будући да се пре годину дана десио исти овакав случај, начелник Хитне службе је тада писмено обавестио све лекаре да морају да се придржавају процедуре рада и да на правилан начин морају да утврде време и узрок смрти пацијента. Нажалост, овај колега није се овог пута придржавао тог правила – објашњава др Марковић.


ПРВИ СЛУЧАЈ ПРЕ ГОДИНУ ДАНА

Лекар Н.Б. направио је исту грешку као и његов старији колега пре нешто више од годину дана.

У мају прошле године лекар З.К. је баку, која је живела у Геронтолошком центру, прогласио мртвом, али је сутрадан утврђено да је жива, па је пребачена у болницу. Иако тешко болесна она је у Геронтолошом центру живела још десет месеци, а лекар је из Хитне службе пребачен у амбуланту опште праксе.