ДЕВОЈЧИЦА рођена 4. августа, на верски празник Блага Марија, добила је име по светитељки, али јој сви од милоште тепају Мара. Није то била жеља ни родитеља ни кумова, већ племенитих медицинских сестара које раде на неонатологији врањског породилишта, где је девојчица остављена по рођењу. Мајка из Трговишта родила је здраво седмо дете почетком августа и из њима само знаних разлога родитељи су одлучили да дете оставе.

Док службе Центара за социјални рад спроводе процедуру око смештаја детета у хранитељску породици, Мара се осмехује сестрама и лекарима у породилишту, где ће провести месец дана, а затим ће бити пребачена на Дечје одељење врањске болнице.

- Мајка се породила природним путем, то је њој седми порођај, дете је рођено у термину и добило је оцену девет. На рођењу је девојчица имала близу три килограма, витална је, активна и лепо напредује - каже др Добрила Шошић, неонатолог.

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ - Бебу оставили у плетеној корпи на улици

Она каже да је мајка обавестила гинекологе да не жели дете и након неколико дана изашла из болнице. Докторка Шошић каже да они не залазе у разлоге одрицања родитеља од детета, већ да је то препуштено надлежним службама.

Претпоставља се да су родитељи из Трговишта којима је ово седмо дете суочени са лошом економском ситуацијом.

Врањска болница / Фото Ј. С.


У породилишту у Врању кажу да су предузели све законске мере као и да Центар за социјални рад из Трговишта свакодневно контактира са њима, јер закон оставља могућност да се родитељи предомисле и преузму бебу.

- Мала Мара је дивно и нежно дете. Пазимо на њу сви и бринемо. Напуштена деца нису реткост, али и није реткост да се ми вежемо за њих, па онда патимо кад их одведу - прича једна од преданих сестара Соња Пријић.

Овај случај није усамљен, на годишњем нивоу по двоје или троје деце буде остављено у породилишту. Неки родитељи се предомисле, неки не, па деца буду збринута у другим породицама.

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ - СЛУЧАЈ БЕБЕ ОСТАВЉЕНЕ ИСПРЕД ЦРКВЕ: Тужни што Јован одлази, и срећни јер га чека дом