ПОЉОПРИВРЕДНО газдинство Боре Миленковића (68) из Ћуприје ове године на Kучајским планинама сакупило је 60 тона сремуша и 400 килограма сувог белог пелина. Откупљивачима су предали и 700 килограма осушене хајдучке траве, а за испоруку имају више од 200 килограма сувог кантариона, 150 килограма семена коприве, 100 килограма листа коприве, црни гавез, цвет глога, дивљи оригано...

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ - Људи траже границе да би их превазишли

Осим сакупљањем лековитог биља и шумских плодова, газдинство се бави пчеларством, повртарством и ратарством. Кукуруз производе на 4,5 хектара, а поврће, углавном органско - парадајз, паприку, кромпир, купус, блитву, на хектару.

- Србија је богата лековитим биљем и шумским плодовима. Бере их моја породица, а имам и двадесетак радника. Прошле године смо сакупили око две тоне цвета липе и две тоне глога - каже Миленковић. - Сав сремуш, 60 тона, предао сам откупљивачима у Мутници и Житковцу који га суше и извозе. За килограм убраног сремуша плаћао сам 18 динара. Радник дневно може да набере од 150 до 400 килограма, па је берба трајала двадесетак дана. Имао сам бераче из Параћина, Бора и околних места. Сремуш је, практично, плантажа у природи.

Наш домаћин прича да је радни век почео 1963. на имањима Пољопривредног добра "Добричево", на којима је копао, а да је 1991. отишао у приватнике. Његова фирма д.о.о. "Бора промет" производила је дуван, а обрађивао је и 94 хектара земље под закуп. Имао је, тврди, 16 сушара за дуван и био је један од највећих произвођача.

- Продајом дуванске индустрије уништена је производња дувана у Србији. Тако сам и ја пропао - додаје Миленковић.

ПОЉОПРИВРЕДА СЕ ИСПЛАТИ

НЕКАДА сам имао 287 кошница, а сада само 30, а мед производим за своје потребе. Многи кажу да се пољопривреда не исплати, ја тврдим супротно. Поврће које произведемо на пијаци продаје моја супруга Радунка. Ја сам се определио за лековито биље - вели Миленковић, и додаје да берба лековитог биља почиње у фебруару, када стиже бршљен, па до почетка зиме, када се бере плод глога и шипка.